Bornova’da iklim mücadelesinde dev adım
Bornova Belediyesi ve Almanya'nın Heidelberg kentini bir araya getiren AB destekli “Şehir Eşleştirme” projesi Bornberg, Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen kapanış konferansıyla son buldu.
İklim ve çevre temelli eylemler çerçevesinde Türkiye ile Avrupa Birliği yerel yönetimleri arasında diyaloğu geliştirmek ve yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmek amacıyla yürütülen projede, önemli iş birlikleri yapıldı. Konferans sonunda, Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Başkan Eşki: “Bu bizim için bir başlangıç”
Konferansta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, projeyi Bornova için bir başlangıç olarak değerlendirdi. İzmir’i yenilenebilir enerjinin başkenti olarak nitelendiren Eşki, “Bornova Belediyesi olarak İzmir'in öncüsü olmayı hedefliyoruz,” dedi. Eşki ayrıca, küresel kapitalizmin tüketim kültürünü eleştirerek, daha sürdürülebilir bir dünya için kentlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Amerika'nın tüketim geleneğini bir baskı unsuru olarak tüm dünyaya dayattığını belirten Eşki, çevrenin korunması için bütün kentlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Yaşar Üniversitesi’nde enerji hukuku üzerine yüksek lisans yaptığını belirten Eşki, yenilenebilir enerjiye büyük önem verdiğinin altını çizerek," Gelecek nesiller için temiz bir dünya bırakmak adına Bornova’nın bu alanda örnek bir şehir olması için tüm imkanlarımızla çalışacağız" dedi. Konuşmasında İzmir Körfezi’ni örnek göstererek, sürdürülebilirlik alanında geniş çaplı işbirliklerine davet etti.
Rektör Kandiller: “Bu proje Türkiye’ye yayılmalı”
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise Bornberg projesinin, iki belediye ve iki üniversitenin birlikte çalıştığı başarılı bir proje olduğunu vurguladı. Projeyle sadece iki şehir değil, aynı zamanda Türkiye ve Almanya arasında yeni bir iş birliği köprüsünün kurulduğunu belirtti. “Bu proje İzmir’in diğer ilçelerine, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye'ye yayılmalı” diyen Kandiller, yerel dinamiklerin küresel projelerde daha fazla rol oynaması gerektiğini söyledi.
Yerel yönetimlerin kapasitesi artıyor
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Yeşim Kebapçıoğlu, projeye emeği geçen tüm ortaklara teşekkür etti ve dünya nüfusunun büyük bir kısmının şehirlerde yaşayacağı gelecekte, şehirlerin çevresel, sosyal ve ekonomik konularda dayanıklılık kazanmasının önemine değindi. Kebapçıoğlu, bu tür projelerin yerel yönetimlerin kapasitelerini artırmada kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Dr. Rayno Vinkler’den çarpıcı Uyarılar
Heidelberg Belediyesi, Çevre Koruma, Ticaret Denetimi ve Enerji Ofisi Direktörü Dr. Raino Vinkler, 2023'ün iklim değişikliği açısından rekor bir yıl olduğunu ve daha sürdürülebilir bir dünya için radikal adımlar atılması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliği ile mücadelede yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirten Vinkler, projenin sağladığı bilgi alışverişinin, ülkelerin iklim politikalarında etkili olmasını dilediğini ifade etti.
ENSİA ile İşbirliği Protokolü
Konferans sonunda, Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, enerji alanında düzenlenecek konferanslar, zirveler ve çalıştaylarla sektörün gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’in yenilenebilir enerjinin başkenti olarak öne çıktığını belirterek, “ENSİA olarak İzmir'de hem belediyelerimizin hem de üniversitelerimizin yanında yer alıyoruz” dedi.
ENSİA: Yenilenebilir enerji için güçlü bir sektör temsilcisi
Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA), yenilenebilir enerji sektöründe ekipman, teknoloji ve proje üreten firmaları destekleyerek Türkiye’de ucuz ve temiz enerji hakkını gözetiyor. ENSİA, yerli kaynaklarla enerji sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı ve yeni teknolojilerin oluşumunu sağlamayı amaçlıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Karabağlar ‘da İklim İçin Tarihi Adım
Karabağlar Belediyesi, Belediye Başkanı Helil Kınay’ın Başkanlar Sözleşmesi’ne (Covenant of...
Bayraklı’da Afet ve İklim Risklerine Karşı İş Birliği...
Bayraklı Belediyesi, afetlere ve iklim krizinin etkilerine karşı kenti daha hazırlıklı ve...
Gaziemirli çocuklar “Toprak” temalı resimleriyle iklim...
Gaziemir Belediyesi’nin iklim krizinin toprak üzerindeki etkilerine dikkat çekmek için...
YAŞAM Haberleri
Tümüİlk durak Anıtkabir
Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...
Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu
Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...
Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü
Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi
İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...
Gök gürültülü sağanak geliyor!
Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...
Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.
Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...
Kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar geliyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 17 Nisan Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.