Kentsel dönüşümde EGE-koop ve kamu işbirliği
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, Ege-Koop'un bugüne kadar hayata geçirdiği projelerle sadece İzmir'de değil Türkiye'de örnek bir kuruluş olarak gösterildiğini söyledi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile biraraya gelen Varan, " Ege-Koop'un bu tecrübesinden yararlanmaya, kentsel dönüşümde ortak çalışmalar yapmaya hazırız" dedi.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ı makamında ziyaret etti. Varan’ın inşaat mühendisi olarak uzun yıllar kamuda farklı alanlarda görev aldığını, sektörün içinden bir ismin İzmir'de şehircilikle ilgili kurumun başına getirilmesini mutlulukla karşıladıklarını belirten Aslan, “Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm beş yıl önceki noktada. Yapıların yüzde 65'i maalesef kaçak. İki buçuk yıl önce hükümetin aldığı kentsel dönüşüm kararı Türkiye ile birlikte İzmir'in bu feci durumunu değiştirme yolunda önemli bir adımdı ancak maalesef gereken hassasiyet gösterilmedi” dedi.
“BELEDİYELER DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSEMEDİ…”
Özellikle belediyelerin dar ve sabit gelirli yurttaşların konut sahibi olmalarını sağlayacak bir metrekare dahi arsa üretmediklerini bu yetmezmiş gibi kenti Ankara ve İstanbul'lu dev inşaat şirketlerinin insafına terkettiğini kaydeden Aslan, " Kentsel dönüşümde projeleri yerel ve merkezi yönetimlerce siyasete alet edinmiş, ciddi bir kafa karışıklığına zemin hazırlanmış, kentsel dönüşüm İzmir’de fiyaskoya dönüşmüştür. İzmir’de 6306 sayılı afet riski altındaki konutların yenilenmesi ile ilgili kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde 918 hektar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluğunda da 305 hektar alan olmak üzere toplam bin 223 hektar alan “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı” olarak ilan edilmiştir. Ancak bugüne kadar elle tutulur, gözle görülür somut bir adım atılamadığını üzülerek seyrediyoruz. Ümit ederim ki Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'ın İzmir'in yapısal durumuna olan hakimiyeti ve şehircilik konusundaki deneyimleri ile önemli adımlar atılacaktır. Ege-Koop olarak her türlü desteği kendisine sunmaya, birikimlerimizi ortak projeler için aktarmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
YENİDEN KEŞFE GEREK YOK…
“Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” diyen Genel Başkan Aslan, “Dilimizde tüy bitti. Biz kentsel dönüşümü 30 yıldır İzmir’de birbirinden farklı 12 projeyle depreme karşı dayanıklı yeni yaşam alanlarını İzmir’e kazandırdık.”
“EGE-KOOP İLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ…”
Çevre ve Şehirçilik İl Müdürü Selahattin Varan da, Ege-Koop isminin İzmir ile özdeşleşmiş olduğunu, İzmir'in her köşesinde hayata geçirdiği modern projeleri ile kooperatifleşme ile nelerin başarılabileceğini gösterdiğini vurguladı. Ege-Koop'un sadece İzmir'de değil Türkiye'de örnek bir kuruluş olarak gösterildiğini söyleyen Varan, " İzmir'de dönüşüm kaçınılmaz. Yıkılması gereken yapı sayısı 300 bin civarında ancak 1 milyon konutun acilen dönüşmesi gerekiyor. Deprem tehlikesi gözardı edilemez. Ege-Koop gibi 30 yıllık bir deneyim bu yolda ciddi bir şans demek bizim için. Gerek dönüşüm alanlarında gerekse mahalle bazında Ege-Koop çatısı altında örgütlenilmesi suretiyle afet odaklı, İzmir marka şehirler, sürdürülebilir çevre yara sarma değil, yara almama anlayışıyla projeler geliştirebiliriz. Biz buna hazırız" şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Örnekköy’deki kentsel dönüşümde anahtar teslim zamanı
İzmir’de Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nde önemli bir aşamaya gelindi.
Buca’da kentsel dönüşüm için ortak akıl vurgusu
Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, kentsel dönüşümde katılımcı ve uzlaşı temelli bir...
Kentsel Yaşam Kalitesi ve Kamu Alanlarında 10 Büyük Adım
Urla Belediyesi, kentsel yaşam kalitesini artırmak, kamusal alanları güçlendirmek ve...
YAŞAM Haberleri
TümüBir ilimizden çok konuşulacak karar! Erkekler artık bu...
Batman’daki bir TOKİ sitesinde yönetimin aldığı kıyafet kararı tartışma yarattı. Site...
İlk durak Anıtkabir
Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...
Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu
Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...
Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü
Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi
İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...
Gök gürültülü sağanak geliyor!
Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...
Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.
Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...