BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.660,55 ₺/gr %2,59 Bitcoin $65.031 %0,36 Dolar 47,74 ₺ %0,18 Euro 55,25 ₺ %0,32 Sterlin 64,48 ₺ %0,38 Gümüş 97,57 ₺/gr %3,57 Ethereum $1.920,95 %0,59 İsviçre Frangı 59,12 ₺ %0,82 Kanada Doları 34,23 ₺ %0,73 Avustralya Doları 33,75 ₺ %0,69 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,71 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,21 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,65 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,29
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa YAŞAM Nergislerin üretimi her yıl azalıyor

Nergislerin üretimi her yıl azalıyor

İZMİR'in Karaburun ilçesinde üretimi yapılan, kokusu ile meşhur nergis çiçeği üreticileri zorda.

0Yorumlar
Nergislerin üretimi her yıl azalıyor

Karaburun'a bağlı Mordoğan Mahallesi'nde yakın zamana kadar geniş alanda yapılan nergis üretimi alanlarının günümüzde azaldığını söyleyen Bozköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Bozköy Mahalle Muhtarı Tamer Baba (66), üreticinin yavaş yavaş nergisten vazgeçtiğini söyledi.

Tarlalarda, iplik solucanlar olarak bilinen nematodların, nergis çiçeğinin soğanının suyunu emdiklerini ve böylece üründe verimi düşürdüklerini aktaran Tamer Baba, "Mordoğan'da 40 yıl önce büyük çapta nergis üretimi yapılıyordu. O kadar büyük alanlar vardı ki, 'süper nergis tarlaları' denirdi. Şimdi kalmadı" dedi. 35 yıldır nergis çiçeklerinden elde ettiği gelirle ailesinin geçimini sağladığını aktaran Baba, zararlılarla mücadele edemediklerini, çünkü bunun için ciddi maddi imkan gerektiğini söyledi.

'1500 BAĞDAN, 50 BAĞA DÜŞTÜ'

Bozköy Mahallesi'nde bulunan 8 dekarlık alanda üretim yapan Tamer Baba, "Karaburun'un genelinde yaklaşık olarak 300-350 dekarlık alanda nergis üretimi yapılıyor. Ancak bu alanlar her yıl biraz daha daralıyor. Tek tek sapları bir araya getirerek, bunlardan bir demet (bağ) oluşturuyoruz. Bu bağda 50 tane nergis çiçeği yer alıyor. En çok verim aldığımız dönemde bin 500 adet bağ elde ediyorduk. Bu yıl yalnızca 50 bağ elde edebildim. Çünkü tarlada soğan kaybımız var. Bir de domuzlar var. Domuzlar gelip tarlayı eşeliyor. Soğan güneş görünce verimini kaybediyor. Bu da verim düşüklüğüne neden oluyor" dedi.

Nergisleri, bağlar halinde kooperatif aracılığı ile sattıklarını anlatan Baba, "Bu çiçekleri içinde 50 tane olacak şekilde bir araya getirdikten sonra, pazarlıyoruz. Fiyatı bağ üzerinden yapılıyor. Bir demeti ilk çıktığında 30 liraya satılıyor. Ürün çoğaldığında 10 liraya kadar düşüyor" diye konuştu.

'MADDİ KAYBIMIZ HER GEÇEN YIL ARTIYOR'

Ürünün genelde iç piyasaya satıldığını aktaran Tamer Baba, "Genelde kooperatif kanalıyla İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi kentlere satışı yapılıyor. Arz ve talebe göre bu satışlar değişiyor" dedi. Ürünün veriminin 3-4 kata kadar düştüğünün de altını çizen Baba, "Bu yıl verim çok düştü. Her yıl biraz daha azalıyor. Her geçen yıl biraz daha maddi kaybımız oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi zaman zaman destek amacıyla bizden çiçek alımları yaptı. Büyükşehir, gelecek yıl üreticiye soğan dağıtacak. Bu desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin, verim düşüklüğü nedeniyle toprak analizi yaptırdığını da aktaran Baba, "Yapılan araştırmaların sonunda, potasyum ve kalsiyum gibi toprağın verimini arttıran şeylerin eksik olduğu görüldü. Biz bunu arttırmak için gelecek yıl gerekli önlemleri alacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Gelecek yılın üretici açısından daha iyi olmasını umut ediyoruz" dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

YAŞAM Haberleri

Tümü

İlk durak Anıtkabir

Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...

18 gün önce

Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu

Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...

18 gün önce

Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü 

Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...

1 ay önce

Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı

İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...

1 ay önce

İzmir rotary kulübü’nde devir teslim

İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.

1 ay önce

Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi

İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...

2 ay önce

Gök gürültülü sağanak geliyor!

Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...

2 ay önce

Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı

2 ay önce

Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

3 ay önce

Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.

3 ay önce

Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi

Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...

3 ay önce

Kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 17 Nisan Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

3 ay önce