Rotary'den Ege'nin derinliklerine umut
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu’na bağlı kulüpler, denizlerin görünmeyen tehlikelerine dikkat çekmek amacıyla “Hayalet Ağlar Dip ve Kıyı Temizliği” etkinliğinin bu yıl beşincisini gerçekleştirdi.
Çeşme yarımadasının 5 mil açığında düzenlenen temizlik çalışmasında, deniz diplerinden çıkarılan hayalet ağlar, plastik atıklar, cam ve ambalaj çöpleri ile doğayı kirleten birçok materyal yüzeye taşındı.
Etkinlik;İzmir Konak, Çeşme, Çakabey, Urla, Mavi Ege Denizi ve 100. Yıl Güzelbahçe Rotary Kulüpleri öncülüğnde, Çeşme Belediyesi, Derin Doğa Dalış Merkezi, Rotary Dalış Hobi Grubu ve Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle hayata geçirildi.Çevreyi tehdit eden görünmez tehlikelere dikkat çekmek için dalgıçlar deniz altına indi, kıyı ekipleri ise karadan destek verdi.
Doğa İçin El Ele
Etkinliğe katılan Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Başkanı Adnan Sözeri, yaptığı açıklamada çevre başlığının Rotary’nin 7 ana faaliyet alanından biri haline geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yangınlar, doğal afetler, iklim krizi ve su kıtlığı artık hayatımızın merkezinde. Bugün burada yaptığımız gibi, çevreyi korumak artık sadece bir sorumluluk değil, bir zorunluluk. Bizler bu çalışmayla sadece denizi değil, aynı zamanda kamuoyunun farkındalığını da temizliyoruz. Tüm vatandaşlarımızı doğayı koruma göreviyle harekete geçmeye davet ediyoruz.”
Atıklardan Sanata Dönüşüm
Temizlik sırasında toplanan atıklar, yalnızca bertaraf edilmekle kalmadı. Sanatın gücünden yararlanarak farkındalığı artırmayı hedefleyen proje kapsamında bu atıklar, Sanatçı Genco Gülan tarafından oluşturulacak çevre temalı bir heykel için ayrıldı. Çeşme Belediyesi’nin katkısıyla bir başka alanda sergilenecek olan bu heykel, doğayla barış içinde yaşamanın ve çevreye saygının görsel bir hatırlatıcısı olacak.
Rotary’nin Denizlere Olan Sorumluluğu Sürüyor
“Hayalet Ağlar” olarak bilinen ve deniz canlıları için ölümcül tuzaklara dönüşen terk edilmiş balık ağlarının temizlenmesi, ekosistemin korunması açısından kritik önem taşıyor. Rotary kulüpleri, bu anlamlı çalışmayı sadece bir temizlik değil, aynı zamanda gelecek kuşaklara yaşanabilir denizler bırakma mücadelesi olarak görüyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
ÇEŞME’DE ÇOCUKLAR ÖZGÜVEN VE UMUTLA “BARIŞA YELKEN AÇTI”
Uluslararası Rotary Bölge 2440 e-Kulüp, Digiverse Rotary Kulübü ve Çeşme Belediyesi iş...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
YAŞAM Haberleri
TümüBir ilimizden çok konuşulacak karar! Erkekler artık bu...
Batman’daki bir TOKİ sitesinde yönetimin aldığı kıyafet kararı tartışma yarattı. Site...
İlk durak Anıtkabir
Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...
Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu
Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...
Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü
Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi
İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...
Gök gürültülü sağanak geliyor!
Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...
Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.
Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...