Tatlıcılar, bayram için hazırlanıyor
İZMİR'de, Kurban Bayramı öncesi, kurban pazarlarında olduğu gibi tatlıcılarda da hareketlilik yaşanıyor. Tatlıcılar şimdiden bayram için siparişleri almaya ve üretim planlarını yapmaya başladı.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, hem vatandaşların hem de esnafın hazırlıkları sürüyor. İzmirliler, Kurban Bayramı her ne kadar daha çok et tüketilen bir bayram olsa da misafirlerine ikram edebilmek için tatlı siparişleri vermeye başladı. Tatlı satışı yapan işyerlerinde de bayram öncesi hazırlıklar arttı. Alınan siparişlere yönelik üretim planlamaları yapılmaya başlandı.
İzmir merkezli olarak 17 şubeyle faaliyet gösteren bir tatlı firmasının sahibi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Veysel Murat, bayram için hazırlık içinde olduklarını belirtti. Bayramda tatlı satışlarının artacağını umut ettiğini söyleyen Veysel Murat, "Günlük olarak 1 tona yakın tatlı üretimimiz var. Bayram zamanı bu üretim 3-4 katına çıkıyor. Bayram için hazırlıklarımızı yapıyoruz, çikolatalarımızı paketliyoruz. Sipariş üzerine taze ve günlük üretim yapıyoruz" dedi. Kendi şubelerinde satılan baklava fiyatlarının 50 ila 80 TL arasında değiştiğini belirten Murat, fıstıklı baklavanın 75 TL, cevizli baklavanın ise 54 TL'den satışa sunulduğunu dile getirdi. Yüzde 60'ı Antep fıstığından oluşan dolama ve beyzade tatlılarının fiyatlarının ise 90 TL ila 125 TL arasında değiştiğini söyledi.
YAZ AYLARINDA BAKLAVANIN EKSİĞİNİ DONDURMA TAMAMLAR
Müşterilerin ağırlıklı olarak klasik ve kuru baklavayı tercih ettiklerini söyleyen Murat, "Yaz aylarında dondurmalı baklava satışında artış oluyor. Yazın baklavanın eksikliğini dondurma tamamlar. Bizim ürünlerimiz ağdalı ve şekerli olmadığı için yaz aylarında da tüketiliyor. Kurban bayramlarında genellikle baklava yerine daha hafif olan lor tatlısı, kalburabastı ve kadayıf da tercih ediliyor" dedi.
İYİ BAKLAVA NASIL ANLAŞILIR?
İyi baklavanın nasıl anlaşılacağıyla ilgili de bilgi veren Veysel Murat, "İyi baklava, baktığınızda parlamalı. Parlak ve diri durmalı. Çiğnemeden yenmesi lazım. Baklava ağızda erimeli. Tereyağının kokusunu ve lezzetini hissetmeniz lazım. İçindeki fıstığın yeşil olması lazım. Biz özellikle dişe gelmesi için diri fıstık da kullanıyoruz. İyi bir işçilik ve malzemeyle yapılan baklava iyi çıkar. Bayramda insanlar tatlılarını, bildikleri yerlerden, tadarak almalı. Güvendikleri yerlerden alsınlar. Tereyağlı deyip içinde yüzde 5 tereyağı kullanan firmalar var" dedi. Vatandaşların misafirlerine karşı mahcup olmamaları için güvendikleri yerlerden şaşmamaları gerektiğini söyledi.
RAMAZANDA ANTEP FISTIĞI FİYATLARI BOYKOT EDİLMİŞTİ
Ramazan ayının ilk günleri olan 16-19 Mayıs tarihleri arasında artan Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesini protesto için fıstıklı baklava üretim ve satışını durdurduklarını anlatan Murat, "Antep fıstığı zammıyla beraber fıstıklı baklava üretimini 4 gün durdurduk. Fıstık fiyatları gerileyince, sınırlı üretime devam ettik. Fıstık fiyatları, geçen bayrama kıyasla daha iyi durumda, ancak hala pahalı. Fıstık fiyatları bu şekilde seyrederse yoğun fıstıklı olan ürünlerde fiyat yapılanması planlıyoruz. O dönemdeki zararı kendi sinemize çekerek maliyetlere yansıtmadık. Fıstık fiyatlarının gerilemesinde İzmir'in çok büyük payının olduğuna inanıyorum. Boykota uyan firmalara da teşekkür ediyorum" dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çiğli’de Miniklere Bayram Hediyesi: Çocuk Şenliği
Çiğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenleyeceği “Çocuk...
Karşıyaka’da budama seferberliği: Ağaçlar bahara...
Karşıyaka Belediyesi, kent genelindeki ağaç varlığının sağlıklı gelişimini desteklemek amacıyla...
Çiğli Belediyesi ekipleri bayram süresince de sahada
Çiğli Belediyesi, Kurban Bayramı süresince vatandaşların temiz, sağlıklı ve huzurlu bir bayram...
YAŞAM Haberleri
Tümüİlk durak Anıtkabir
Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...
Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu
Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...
Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü
Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi
İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...
Gök gürültülü sağanak geliyor!
Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...
Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.
Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...
Kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar geliyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 17 Nisan Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.