Analiz sonuçları gerçeği ortaya çıkardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu hatlarında biriken ve kirlilik içermeyen suların denize deşarj edilmesine ilişkin görüntüler üzerinden yürütülen dezenformasyon çalışmalarına analiz sonuçlarıyla yanıt verdi.
Kemeraltı ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarı’nın sahil şeridindeki yağmur sularını toplayan sistemin denizle buluştuğu noktada alınan görüntülerin Körfez’e evsel atık suların deşarj edildiği iddiasıyla basına yansıtılmasına yanıt İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler’den geldi. Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan numunelerin analiz edildiğini, çıkan sonuçların söz konusu suyun evsel atık su değil, yağmur suyu standartları taşıdığını belgelerle gösterdiğini açıkladı.
11 Mart Salı günü bazı basın kuruluşları tarafından Körfez’e evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği iddiasıyla kamuoyuna yansıtılan haberlerin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İZSU Genel Müdürlüğü’ne cezai yaptırım uygulanmasına yol açan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bilimsel raporlarla kanıtlandı.İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen laboratuvarlarında yapılan analizler, görüntülere yansıyan suyun evsel atık değil, yağmur suyu standartlarında olduğunu ortaya koydu.
Terfi Merkezi’nden alınan örneklere bakılarak tüm parametrelerin tespit edildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yapıldı ve yağmur suyu standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmursuyu” dedi.
Derelerdeki sistem gibi
İzmir Körfezi’ne atık su deşarj edildiği iddia edilen yağmur suyu kuşaklama sisteminin denizle buluştuğu noktada açıklama yapan Dr. Işıkhan Güler, şunları kaydetti:“Kemeraltı bölgesinde iki tane ayrık sistem var. Yağmur suyu ve atık su toplama sistemi. Sistem şöyle çalışıyor. Aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelerek Kemeraltı’nda baskınlara neden olan yağmur sularının terfi merkezinde toplanıp denize deşarj edilmesini sağlıyor. Bu sürekli olan bir durum değil. Terfi merkezinde biriktirilen yağmur suları belli bir seviyeye geldiği zaman taşkınlara sebebiyet verilmemesi için denize yağmur suyu deşarj ediliyor. Derelerdeki sistem gibi düşünebilir. Kemeraltı’ndan gelen ve denize dökülen sular yağmur sularıdır. Atık su değildir.
”Laboratuvar sonuçları da her şeyi gösteriyor”
İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler “Videolarda ilk önce koyu renkli gelen bir su var. Bu su yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor daha sonra normal rengine dönüyor. Bizler terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yaptık ve tamamen temiz su standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Kirli değil temiz su. Temiz su ölçüsünde denize verilmesinde bir sıkıntı yok. Ekosisteme bir zararı yok. Yağmur suları alt yapı ne olursa olsun denize gidecek. Doğal döngünün bir parçası” şeklinde konuştu.Güler, “Her yağmur yağdığında denize nasıl derelerden rüsubatlı su geliyorsa buradaki durum da aynı. Zaten video da görüldüğü üzere öncelikle yağmursuyu terfi istasyonu deposunda rüsubatlı malzeme deşarj ettiği için kahverengi renkli akıyor daha sonra suyun rengi berraklaşıyor. Ekteki planlarda da görüldüğü buradaki deşarj hattı yağmursuyu şebekesinin deşarj hattıdır” dedi.
Tüm değerler sınırın altında
Laboratuvardan alınan analiz sonuçlarının değerlendirme bölümünde “Arıtılmamış evsel atık su kirlilik karakteristiği parametre değerleri ile karşılaştırıldığında evsel atık su olmadığı açıkça görüldü. Ayrıca iletkenlik parametresinin analiz değerinden de görüldüğü üzere deniz suyu karakterinde de olduğu görülmekte” ifadelerine yer verildi.
Yapılan ölçümlere göre arıtılmamış evsel atıklarda 500 mg/L olması beklenen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 15 mg/L değerinin altında çıktı. Toplam Askıda Katı Madde değeri ise atık sularda 220 mg/L olarak görülürken alınan numunelerde 25 mg/L olarak ölçüldü. Fosfor ve azot miktarlarının da yine sınır değerlerin çok altında olduğu görüldü.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2026 KPSS sonuçları...
6 Eylül 2026'da gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavının ardından adayların sonuç heyecanı...
Finans devinden kritik petrol uyarısı
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Ortadoğu'daki çatışmalar ve Basra Körfezi'ndeki tedarik...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kamuya büyük destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve faaliyetlerinde kullandığı bazı binalara Vakıflar Genel...
BELEDİYE Haberleri
TümüBüyükşehir’den Gördes Kıranköy’e Can Suyu Olacak Gölet
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi’nde tarımsal sulamaya...
“Kimse Yatağa Aç Girmeyecek” Demişti: Başkan Demir Aşevi...
Torbalı’da Aşevinden Sofralara Her Gün Sıcak Yemek
Türkiye şampiyonları Menemen’de yarışacak
Menemen Belediyesi 12. Geleneksel Rahvan At Yarışları için geri sayım başladı. Pazar günü...
Bornova Belediyesi Batı edebiyatının doğduğu yeri dünya...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, efsanevi ozan Homeros’un yaşadığı kabul edilen mağaraları...
Menderes’te Sağlık Merkezi İçin Protokol İmzalandı
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ayhan Kul ile Menderes’te...
Gaziemirli çocukların eşyaları GOKİP’te yeniden hayat buldu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Giysi, Oyuncak, Kitap İkinci El Pazarı’nda (GOKİP) çocuklar,...
Konak’ta söz komşuların: Başkan Mutlu, Mehmet Ali...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Komşu Buluşmaları” kapsamında Mehmet Ali Akman...
Buca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı.
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...