Avrupa’dan Bornova’ya kent bostanı incelemesi
Bornova Belediyesi’nin Doğanlar ve Evka-4 kent bostanlarında kadın üreticiler yazlık fideleri toprakla buluştururken, Avrupa ve farklı ülkelerden gelen uzmanlar ile sanatçılar da çalışmaları yerinde inceledi.
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kent bostanlarının kadın emeğini, ekolojik üretimi ve uluslararası dayanışmayı güçlendiren örnek bir model olduğunu söyledi.
Bornova Belediyesi’nin kent bostanları, yaz sezonu üretim çalışmaları kapsamında uluslararası konukları ağırladı. Avrupa Birliği’nin “İklim Değişikliğinin Doğa Üzerindeki Etkileri” başlıklı projesi kapsamında Türkiye’ye gelen uzmanlar ve sanatçılar, Doğanlar ve Evka-4 kent bostanlarında kadın üreticilerle birlikte fide dikimi yaptı. Konuklar, Bornova Belediyesi’nin ekolojik üretim ve kadın dayanışmasını buluşturan örnek uygulamasını yerinde inceleme fırsatı buldu.
Avrupa’dan gelen konuklar üretime katıldı
Türkiye’nin en yeni ve en büyük kent bostanlarından biri olan Doğanlar Kent Bostanı’nda kadın üreticiler domates, biber ve patlıcan fidelerini toprakla buluştururken, börülce tohumları da ekti. İtalya, Fransa, Portekiz, Yunanistan, Brezilya ve Lübnan’dan gelen uzmanlar ve sanatçılar da dikim çalışmalarına katılarak üretim sürecine eşlik etti.Toplam 278 kadının üretim yaptığı Doğanlar Kent Bostanı’nda kadınlara 24 metrekarelik alanlar tahsis edilirken, Evka-4 Kent Bostanı’nda da 247 kadın yaz sezonu üretimine başladı. Yağışlı hava nedeniyle toprağın geç kuruduğu Evka-4’te dikimler diğer bostanlara göre daha geç gerçekleştirildi.
Başkan Eşki: “Bornova’nın dayanışma modelini dünyayla paylaşıyoruz”
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, uluslararası konukların kent bostanlarına gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi:“Kent bostanlarımız yalnızca üretim yapılan alanlar değil; dayanışmanın, paylaşmanın ve sürdürülebilir yaşamın güçlü örneklerinden biri. Avrupa’dan ve farklı ülkelerden gelen konuklarımızın burada kadın üreticilerimizle birlikte toprağa dokunması bizim için çok değerli. Bornova’da kurduğumuz bu modeli dünyayla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Kadın emeğini destekleyen, kimyasaldan uzak üretimi teşvik eden ve sağlıklı gıdaya erişimi güçlendiren çalışmalarımızı büyütmeye devam edeceğiz.
”Kimyasalsız üretim ve kadın dayanışması
Kent bostanlarından yararlanan kadınlara sezon öncesinde sebze yetiştiriciliği eğitimleri veriliyor. Üretim için gerekli tüm girdiler Bornova Belediyesi tarafından sağlanırken, bakım süreçleri kadın üreticiler tarafından yürütülüyor.Ekolojik üretim modeli sayesinde kadınların sağlıklı gıdaya erişimi desteklenirken, kent bostanları aynı zamanda sosyal dayanışmayı güçlendiren kamusal yaşam alanları olarak da öne çıkıyor.
7 kent bostanında 785 kadın üretim yapıyor
Bornova Belediyesi’nin kent bostanlarında toplam 785 kadın üretim gerçekleştiriyor. Doğanlar ve Evka-4 bostanları, kadın üreticilerin en yoğun yer aldığı alanlar arasında bulunuyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’nın üretim modeli Türkiye’ye yayılıyor
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Türkiye genelinde öncülük ettiği "Kent Bostanı" projesinin...
Başkan Eşki Kent Bostanı’nda üretici kadınlarla buluştu
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, ilgiyle karşılanan Kent Bostanı projesinde üretim yapan...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
BELEDİYE Haberleri
TümüKarşıyaka’da kadın yükümlüler için filografi ve dikiş kursu
Karşıyaka’da denetimli serbestlik kapsamındaki kadınlar için açılan filografi ve dikiş...
Karşıyaka’da temizlik ve mali disiplin açıklaması
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, temizlik hizmetlerindeki aksaklıkların 15 Kasım...
Gaziemir meclisinde 104 bin TL maaş ve mobbing iddiaları
Gaziemir Belediye Meclisi’nde MHP’li Selahattin Şahin, personel uygulamaları ve 104 bin TL’ye...
Orhanlı Erkence Zeytin Festivali üreticileri buluşturdu
Seferihisar’da düzenlenen 3. Orhanlı Köyü Erkence Zeytin Festivali, halk oyunları, yöresel ürün...
Konak’ta vergi ödeme kolaylığı
Konak Belediyesi, kasım ayı vergi ödeme dönemi kapsamında vatandaşların işlemlerini sıra...
Üç çeşit yemek 50 TL’den sunulacak
Ayvalık Belediyesi tarafından öğrencilerin uygun fiyatlarla sağlıklı ve doyurucu yemeklere...
Buca’da halk sağlığını hiçe sayan işletmeye geçit verilmedi
Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Şirinyer’deki bir şarküteride son tüketim tarihi...
Yeşil Bodrum mandalini Amerika pazarına açıldı
Coğrafi işaretli yeşil Bodrum mandalini, ilk kez Miami'deki Türk içecek firmasına donuk zincirle...
Bornovalı minikler geleceğe kök salıyor
Bornova Belediyesi, çocukların gelişimini desteklemek ve onlara erken yaşta çevre bilinci...
Büyükşehir’den çiftçiye 30 bin zeytin kasası desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir zeytini ve zeytinyağının üretimden hasada kadar her aşamada...
İzmir trafiğine iki yeni nefes
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Harmandalı ile Karşıyaka-Çiğli hattında trafik yoğunluğunu...
İzmirli belediye memurlarının sendikasında seçim günü
Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, 3 Kasım’da genel kurul yapacak. Saat 10.00’da başlayacak seçimde...