Bir avuç tohumdan 700 dönüme: 9. Ata Ekmeği ve Armola Şenliği
Seferihisar’ın atalık tohumu, yerel üretim kültürü ve geleneksel lezzetleri 9. Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nde bir araya geliyor.

2011 yılında bir sandıktan çıkan ve yalnızca bir metrekarelik toprağa ekilen topan karakılçık tohumu, bugün 700 dönüm arazide filiz veriyor. Ulamış’ta yeniden toprakla buluşan tohumun yıllar içinde büyüyen hikâyesi, Ata Ekmeği ile sofralara taşınırken Seferihisar’ın yerel üretim kültürünün önemli değerlerinden biri haline geldi.
Seferihisar Belediyesi, bu mirası yaşatmak ve üreticinin emeğini görünür kılmak amacıyla düzenlediği Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nin 9’uncusunu 26 Eylül Cumartesi günü Ulamış Köy Meydanı’nda gerçekleştirecek.
Saat 12.00’de üretici ve sivil toplum kuruluşlarının stantlarının açılmasıyla başlayacak şenlikte, Ata Ekmeği ve Armola peynirinin tanıtım ve tadımları yapılacak. Ulamış’ın geleneksel lezzetlerinden Armola’nın yapımı da saat 14.00’te cami önünde gerçekleştirilecek.
Şenliğin resmi programı saat 13.00’te saygı duruşu, İstiklal Marşı ve protokol konuşmalarıyla başlayacak. Ardından Seferihisar Belediyesi Atatürk Bandosu ve Seferiçınar Halk Dansları Grubu sahne alacak.
Program, Cavit Ata ve Orkestrası konseri, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Spor Kulübü halk oyunları gösterisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulamış Köy Tiyatrosu gösterisi ve Rebeteos performansıyla devam edecek. Günün finalinde ise Aynalı Kemer konser verecek.
Şenlikte çocuklar da unutulmayacak. Çocuklar için düzenlenecek Ata Ekmeği yapma ve yoğurma atölyesinde atalık tohumun sofraya uzanan yolculuğu uygulamalı olarak anlatılacak. Yüz boyama etkinlikleriyle gün boyunca çocuklara yönelik farklı etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Seferihisar Belediye Başkan Vekili Fuat Gümüş, atalık tohumların korunmasının aynı zamanda üretim kültürüne ve gelecek kuşaklara sahip çıkmak anlamına geldiğini belirterek, “2011 yılında bir metrekarelik alanda başlayan bu hikâye bugün 700 dönüm toprağa ulaştı. Topan karakılçık, üreticimizin emeğiyle çoğaldı, Ata Ekmeği olarak sofralarımıza geldi. Armolamız da Ulamış’ın kuşaktan kuşağa taşıdığı çok kıymetli bir değer. Biz bu toprakların ürününü, üreticisini ve kültürünü birlikte yaşatmak istiyoruz. 9. Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nde bu bereketi ve dayanışmayı hep birlikte paylaşacağız. Tüm hemşehrilerimizi Ulamış’a bekliyoruz” dedi.
Şenliğe katılmak isteyen vatandaşlar için ücretsiz ulaşım da sağlanacak. Araçlar Ürkmez’den saat 11.30’da, Seferihisar Pazar Yeri’nden ise 12.00, 13.00 ve 14.00’te hareket edecek. Dönüş araçları 17.30 ve 18.00’de kalkacak.
Benzer Haberler
Seferihisar’da Ata Ekmeği ve Armola Şenliği Coşkuyla...
Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Ata Ekmeği ve Armola Şenliği, bu yıl Ulamış Köyü’nde...
Ata Ekmeği ve Armola Şenliği, Karakılçık Rotası...
Seferihisar’ın Ulamış Köyü, 27 Eylül Cumartesi günü saat 12.00’da büyük bir buluşmaya ev...
Bornova’da tohumdan sofraya doğal üretim başladı
Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi, vatandaşlara sebze fidelerini tohumdan...
BELEDİYE Haberleri
TümüGüzelbahçe’de Bülent Ecevit için anma töreni
Eski Başbakan Bülent Ecevit, vefatının 20. yıl dönümünde Güzelbahçe’de Rahşan ve Bülent Ecevit...
Ali Rıza Bodur için Karşıyaka’da anma töreni
Karşıyaka’da düzenlenen törende, eski CHP İzmir Milletvekili Ali Rıza Bodur birinci ölüm yıl...
Çiğli Belediye Başkanı Yıldız’dan eleştirilere yanıt
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kooperatif süreci, kamu zararı iddiaları ve Joymade...
Korkuteli Belediye Başkanı görevine bağımsız devam edecek
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, CHP'den istifa ettiğini ve görevini bağımsız olarak...
Konak Belediye Meclisi kasım ayının ilk toplantısını...
Konak Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısında Alsancak ve Hatay’daki K planlarına yönelik...
Konak’ta örnek iş birliği: Genç makaslar İleri Yaş’a...
Konak Belediyesi İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne konuk olan İzmir Konak Meslek Yüksekokulu...
Bornova’da içleri ısıtan dayanışma
Bornova Belediyesi, havaların soğumasıyla birlikte hafta içi her sabah metro istasyonlarında 2...
Besim Dutlulu’dan mal varlığı açıklaması
Besim Dutlulu, mal varlığına yönelik eleştirilere yanıt vererek birikimlerini eşiyle birlikte 20...
Buca’nın tarihi hamamında sanata yer var
Buca Belediyesi’nin tarihi Pembe Köşk’ün hamam bölümünü dönüştürerek kültür ve sanat yaşamına...
Başkan Eşki’den Serhat Sökmen’e anlamlı ziyaret
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, İzmir Barosu Başkanlığına seçilen eski mesai arkadaşı ve...
İzmir’de 250 mahallede sosyal destek taraması
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol dışındaki 19 ilçenin 250 mahallesinde yürüttüğü saha...
Büyükşehir’in yeni hizmet binası için gece mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binasının zemin ve temel etüt...