Bornova’da Srebrenica anması
Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman Bornova’da anıldı.
Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde gerçekleşen anma töreninde, duygusal anlar yaşandı. Törende İstiklal Marşı ile Bosna Hersek Ulusal Marşı okundu. Anıtın önüne kırmızı karanfiller bırakıldı.
Katliamın unutulmaması için her yıl düzenlenen Marş Mira yürüyüşüne katılan sanatçılar Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’in fotoğraflarından oluşan “Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler” sergisi ile de yaşanan acılar bir kez daha hatırlandı.Törene Başkan Eşki’nin yanı sıra Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Fatih Demir ile sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Bornovalı katıldı.
“Unutulan soykırımlar tekrarlanır”
Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in “Unutulan soykırımlar tekrarlanır” sözünü hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Unutmayacak, unutturmayacağız” dedi.
Srebrenica’da yaşanan soykırımın unutulmaması gerektiğini ifade eden Başkan Eşki, “Bu katliamı unutursak daha çok Srebrenicalar yaşarız. Karabağ'daki, Doğu Türkistan’daki ve Gazze’de ki gibi katliamları sürer ve dünyanın her yerinde insanlar zulum çekmeye devam eder. Her çocuğumuza bunları ders gibi, alfabenin bir harfi gibi öğretmek zorundayız. Bunlar binlerce insanın öldürüldüğü, ailelerin yok edildiği hatıraların ortadan kaldırıldığı olaylar. Bunların unutulması başka katliamların önünü açar”dedi.
“Yaralarımızın tedavi edilmesi gerekiyor”
Anma programının yaşanan acıların unutulmaması için yapıldığını söyleyen Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Barbaros Taşer, “Bizim yaralarımız kabuk tuttu. Ama acılarımız hala büyük. Yaralarımızın artık tedavi edilmesi gerekiyor. Üzerinden 30 yıl geçti. Ben bunun için dostluk, kültür, ticaret ve sosyal etkileşim ile bu acıları hafifletebileceğimize inanıyorum. Dünyada yaşanan soykırım ve katliamlar insanların gözleri önünde hala devam ediyor. Bunların bir an önce sona ermesi için hep birlikte farkındalık oluşturmamız gerekiyor”diye konuştu.
“Unutmamak ve unutturmamak”
İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Fatih Demir kendilerine düşen en büyük görevin unutmamak ve unutturmamak olduğuna vurgu yaparak, “1995 yılının Temmuz ayında Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilmesine rağmen Srebrenica ‘da 8.372 Boşnak sivil sistematik şekilde katledildi. Bu 2 Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa’nın gördüğü en büyük insanlık suçuydu. Orada sadece insanlar değil, adalet, merhamet ve insan haklarına olan inançta defnedilmiştir., Bu anma etkinlikleri farkındalık yaratmak, genç nesillere tarihi sorumluluklarını hatırlatmak ve barışın kıymetini anlatmak için düzenleniyor. Bizler Türkiye’de yaşayan Boşnak kökenli Türk vatandaşlar olarak geçmişimizi unutmadığımız gibi yaşadığımız coğrafyaya ve bu ülkenin barış iklimine de değer katmaya devam edeceğiz. Bu etkinliğin gerçekleşmesini sağlayan Bornova Belediye Başkanımız Ömer Eşki’ye teşekkür ederim”dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova Srebrenica’yı unutmadı
Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 28 yıl önce 8 bin 372 Bosnalı Müslüman’ın katledildiği...
CHP kurultay davası başladı!
...anması, davanın ertelenmesi ya da talebin reddedilmesi gibi olasılıklar söz konusu. SAVAŞ VE...
Efes Selçuk’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Anması...
Efes Selçuk Belediyesi ve Efes Selçuk Kadın Platformu iş birliğiyle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar...
BELEDİYE Haberleri
TümüGüzelbahçe’de Bülent Ecevit için anma töreni
Eski Başbakan Bülent Ecevit, vefatının 20. yıl dönümünde Güzelbahçe’de Rahşan ve Bülent Ecevit...
Ali Rıza Bodur için Karşıyaka’da anma töreni
Karşıyaka’da düzenlenen törende, eski CHP İzmir Milletvekili Ali Rıza Bodur birinci ölüm yıl...
Çiğli Belediye Başkanı Yıldız’dan eleştirilere yanıt
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kooperatif süreci, kamu zararı iddiaları ve Joymade...
Korkuteli Belediye Başkanı görevine bağımsız devam edecek
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, CHP'den istifa ettiğini ve görevini bağımsız olarak...
Konak Belediye Meclisi kasım ayının ilk toplantısını...
Konak Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısında Alsancak ve Hatay’daki K planlarına yönelik...
Konak’ta örnek iş birliği: Genç makaslar İleri Yaş’a...
Konak Belediyesi İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne konuk olan İzmir Konak Meslek Yüksekokulu...
Bornova’da içleri ısıtan dayanışma
Bornova Belediyesi, havaların soğumasıyla birlikte hafta içi her sabah metro istasyonlarında 2...
Besim Dutlulu’dan mal varlığı açıklaması
Besim Dutlulu, mal varlığına yönelik eleştirilere yanıt vererek birikimlerini eşiyle birlikte 20...
Buca’nın tarihi hamamında sanata yer var
Buca Belediyesi’nin tarihi Pembe Köşk’ün hamam bölümünü dönüştürerek kültür ve sanat yaşamına...
Başkan Eşki’den Serhat Sökmen’e anlamlı ziyaret
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, İzmir Barosu Başkanlığına seçilen eski mesai arkadaşı ve...
İzmir’de 250 mahallede sosyal destek taraması
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol dışındaki 19 ilçenin 250 mahallesinde yürüttüğü saha...
Büyükşehir’in yeni hizmet binası için gece mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden inşa edeceği ana hizmet binasının zemin ve temel etüt...