BUCAKUT’tan Kartalkaya yangını sonrası hayat kurtarıcı bilgiler
Buca Belediyesi’nin arama kurtarma birimi BUCAKUT, Kartalkaya’da yaşanan ve tüm Türkiye’yi üzen olay sonrası yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Bolu Kartalkaya’da yaşanan ve can kaybına neden olan otel yangını sonrası açıklama yapan Buca Belediyesi Arama Kurtarma Birimi BUCAKUT, yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili vatandaşlara uyarıcı bilgiler verdi. Olası bir yangın durumunda öncelikle sakin kalınması gerektiğini ifade eden BUCAKUT üyeleri, vatandaşların yaşadıkları binalarda ve iş yerlerinde bulunan Acil Durum Eylem Planlarına uymaları gerektiğini belirtti.
Yangın anında ilk olarak bina içerisinde bulunan acil durum ikaz butonuna basılması gerektiğini söyleyen BUCAKUT, yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “112 Acil Çağrı Hattı’na bildirim yapılmalı. Yangın başlangıç seviyesinde ise sakin kalıp binada bulunan yangın söndürme tüpü ile doğru şekilde müdahalede bulunmalıyız. Yangın, müdahale edemeyeceğimiz büyüklükte ise solunum yollarımızı nemli bir bez ile kapatmalıyız. Nemli bez bulamaz isek kolumuzla ağzımızı kapatarak dumanı en az şekilde solumaya çalışmalıyız. Ardından, çıkış yönüne doğru eğilerek ilerlemeliyiz. Tahliyemizi gerçekleştiremediğimiz durumlarda, sakin kalarak sesimizi kurtarma ekiplerine duyurabileceğimiz güvenli bir alanda kalıp ekipleri beklemeliyiz. Üzerimizin tutuşması anında ise panik yapmadan sakince yere yatıp yuvarlanarak, ateşin oksijen ile temasını kesmeliyiz.” BUCAKUT, yaşadığımız mekanlarda acil durum butonları, yangın tüpleri, acil çıkış kapıları ve yangın merdivenleri yeri hakkında daha önceden mutlaka bilgi sahibi olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
YANGIN TÜPÜ NASIL KULLANILMALIDIR?
Yangın tüpünün nasıl kullanılacağı hakkında bilgi veren BUCAKUT üyeleri “Yangın söndürme tüpü yangın yerine getirilerek rüzgar arkaya alınmalı, tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkarılmalıdır. Tetiğe sonuna kadar basıp çıkan toz ya da gazı yangının olduğu yere doğru püskürtmelidir. Yangın, mutlaka ön taraftan arkaya doğru söndürülmelidir” dediler. Yangın tüpünü kullanmadan önce basınç miktarına bakılması uyarısında bulunan BUCAKUT, “Basınç ibresi yeşil rengin üzerinde ise cihaz herhangi bir yangın durumunda kullanılabilir durumdadır. Basınç ibresi sağ taraftaki kırmızıya geçmişse, içinde yangın söndürme tozunu atabilecek basınç olmadığından yangını söndüremeyecektir. Bu nedenle kullanılmamalıdır” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
BUCAKUT’tan hayat kurtarıcı bilgiler
Buca Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (BUCAKUT), 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde,...
Özgür Özel'den 'Kartalkaya' mesajı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 78 kişinin can verdiği Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel...
BUCAKUT’tan yavru köpek operasyonu
Buca’da enkaz altında kalan yavru köpeğin imdadına BUCAKUT yetişti. Yaralı olarak kurtarılan...
BELEDİYE Haberleri
TümüBüyükşehir’den Gördes Kıranköy’e Can Suyu Olacak Gölet
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi’nde tarımsal sulamaya...
“Kimse Yatağa Aç Girmeyecek” Demişti: Başkan Demir Aşevi...
Torbalı’da Aşevinden Sofralara Her Gün Sıcak Yemek
Türkiye şampiyonları Menemen’de yarışacak
Menemen Belediyesi 12. Geleneksel Rahvan At Yarışları için geri sayım başladı. Pazar günü...
Bornova Belediyesi Batı edebiyatının doğduğu yeri dünya...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, efsanevi ozan Homeros’un yaşadığı kabul edilen mağaraları...
Menderes’te Sağlık Merkezi İçin Protokol İmzalandı
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ayhan Kul ile Menderes’te...
Gaziemirli çocukların eşyaları GOKİP’te yeniden hayat buldu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Giysi, Oyuncak, Kitap İkinci El Pazarı’nda (GOKİP) çocuklar,...
Konak’ta söz komşuların: Başkan Mutlu, Mehmet Ali...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Komşu Buluşmaları” kapsamında Mehmet Ali Akman...
Buca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı.
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...