BIST 100 13.713,36 %0,19 Altın 6.379,88 ₺/gr %2,39 Bitcoin $64.057 %0,64 Dolar 47,58 ₺ %0,10 Euro 54,94 ₺ %0,16 Sterlin 64,12 ₺ %0,19 Gümüş 94,62 ₺/gr %3,95 Ethereum $1.866,52 %0,23 İsviçre Frangı 58,81 ₺ %0,09 Kanada Doları 33,83 ₺ %0,04 Avustralya Doları 33,54 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,67 ₺ %0,09 BAE Dirhemi 12,96 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,78 Çin Yuanı 7,05 ₺ %0,11
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa BELEDİYE Çiğli Arıtma Tesisi Çevre İzin Belgesi aldı

Çiğli Arıtma Tesisi Çevre İzin Belgesi aldı

Türkiye’nin en büyüğü unvanına sahip Çiğli İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, kapsamlı denetimler ve yenilenmiş sistemiyle 7 yıl sonra yeniden çevre izin belgesine kavuştu.

0Yorumlar
Çiğli Arıtma Tesisi Çevre İzin Belgesi aldı

 Tesis, günlük 820 bin metreküp kapasitesi ve ileri biyolojik arıtma teknolojisiyle İzmir Körfezi’nin korunmasında kritik rol oynuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün işlettiği, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde uzun süredir devam eden belgelendirme süreci başarıyla tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen denetimler kapsamında; hem bakanlık hem de İZSU tarafından verilerin anlık olarak takip edildiği Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) kabini yeniden devreye alındı, Bütünleşik Karşılaştırma Testleri (BKT) gerçekleştirildi ve giriş-çıkış suyu numuneleri akredite laboratuvarlarda analiz edildi. Tüm teknik kriterleri sağlayan ve uygunluk denetimlerinden başarıyla geçen tesis, 18 Mart 2026 itibarıyla 5 yıl geçerli çevre izin belgesini alarak hem yasal yetkinliğini hem de ileri biyolojik arıtma kapasitesini yeniden tescilledi. Bu gelişmeyle birlikte tesis, İzmir Körfezi’nin korunmasında en kritik çevre altyapı tesisi olarak yeniden tam kapasiteyle güvence altına alındı.

Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 820 bin metreküp arıtma kapasitesi ve yaklaşık 4 milyon kişiye hizmet veren yapısıyla Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi konumunda bulunuyor. Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Çiğli, Bayraklı, Konak, Buca ve Karabağlar ilçelerinin tamamı ile Balçova ve Narlıdere ilçelerinin bir kısmının atık suları; ana kuşaklama hattı ve pompa istasyonları aracılığıyla tesise ulaştırılarak arıtılıyor. 

Kapasite artırıldı
Birbirinden bağımsız çalışabilen 4 ayrı arıtma hattından oluşan tesiste 1.Faz 25 Ocak 2000, 2.Faz 26 Eylül 2000, 3.Faz 12 Ağustos 2001, 4. Faz 28 Nisan 2025 tarihlerinde devreye alındı. Son fazın hizmete girmesiyle birlikte arıtma kapasitesi günlük 605 bin metreküpten yüzde 36 artarak 820 bin metreküpe çıktı ve sistem daha güçlü hale getirildi. 

Baştan sona yenilendi
Geçen yıl nisan ayında 4. Faz’ın hizmete girmesinin ardından diğer 3 ayrı fazda gerçekleştirilen revizyon çalışmaları kapsamında tüm arıtma havuzları temizlendi, mekanik ekipmanlar yenilendi, sistem performansı üst seviyeye çıkarıldı İyileştirmelerle birlikte tesisin çıkış suyu kalitesi standartlara uygun hale getirildi ve ileri biyolojik arıtma kapasitesi güçlendirildi. 

7 yıl sonra Körfez için hayati güvence
Uzun ve çok aşamalı sürecin sonunda Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 18 Mart 2026 tarihinde 5 yıl geçerli çevre izin belgesini aldı. Bu belge ile birlikte tesisin hem yasal uygunluğu hem de çevresel performansı resmi olarak onaylanmış oldu. İleri biyolojik arıtma teknolojisiyle çalışan tesis; azot ve fosfor giderimi sağlayarak çıkış suyunun kalitesini yükseltiyor. Bu sayede deniz ekosistemi korunuyor, kirlilik yükü azaltılıyor, kent sağlığı güvence altına alınıyor.

İzmir’in çevre kalesi
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde alınan çevre izni, yalnızca teknik bir süreç değil; İzmir’in sürdürülebilir çevre yönetimi vizyonunun en güçlü göstergelerinden biri oldu. Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olan bu dev altyapı tesisi, yapılan yatırımlar ve tamamlanan süreçlerle birlikte artık sadece bugünü değil, İzmir’in geleceğini de koruyan stratejik bir çevre kalesi olarak öne çıkıyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

BELEDİYE Haberleri

Tümü

Başkan Tugay, Kazakistan’da İzmir için yeni iş...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki İzmir heyeti, Kazakistan'ın...

2 saat önce

Egeşehir operasyonu: Ağbaba'nın abisi gözaltında!

Yeni Parti Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın ağabeyi Hür Ağababa dahil gözaltına alınan iki...

2 saat önce

Büyükşehir emeklinin yanında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi emeklilere yönelik Emekli Desteği Programı’nı...

2 saat önce

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: Veli Ağbaba’nın...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında YENİ Parti Malatya...

2 saat önce

İzmir Kültür Sanat Merkezine Estetik Dokunuş: Yenilenen...

İzmir'in önemli kültür sanat merkezlerinden birinde yürütülen estetik ve teknik yenileme...

1 gün önce

Menderes Belediyesi'ne Operasyon: İlkay Çiçek Dahil Çok...

İzmir'in Menderes ilçesinde belediyeye yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenlendi. Operasyon...

1 gün önce

Sınırlar kelimelere dönüştü, hikâyeler ortak hafızaya...

Yazının iyileştirici gücünü merkeze alan atölyede bu haftanın teması “Sınırlar” oldu.

8 gün önce

Çeşme’de CHP’den toplu istifa: İlçe örgütü, belediye...

CHP Çeşme İlçe Başkanı Dolunay Onur, ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kolları yöneticileri, Çeşme...

8 gün önce

YKS Tercihlerinde Menderes Belediyesi Desteği

Menderes Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih döneminde öğrencilere...

8 gün önce

Efes Selçuk'un gururu Emirhan Kaptan'a Tema Vakfı...

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel LGS’den 500 tam puan alarak Türkiye birincisi...

8 gün önce

Bornova CHP'de geniş katılımlı istifa: "Yeni bir yol...

Özgür Özel tarafından kurulan Yeni Parti ile birlikte, İzmir'in Bornova ilçesinde CHP’den geniş...

8 gün önce

Buca’da Dünya Doğa Koruma Günü’nde anlamlı etkinlik

Bucalı kadınlar, Dünya Doğa Koruma Günü’nde geri dönüştürülebilir malzemelerden çevre dostu...

8 gün önce