Daha az su daha fazla yeşil
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentin su kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak kentin yeşil alanlarını koruyacak önlemleri hayata geçiriyor.
İzmir’in kamusal alanlarında peyzaj dönüşümünü hızlandıran ekipler, kavşak, refüj ve parklarda az su tüketen iklim rejimine uyumlu bitkilerin ekimini gerçekleştirdi. Akıllı sulama sistemi ve kayıp kaçak önlemleriyle de su kayıplarının önüne geçti.İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm dünyayı etkisi altına alan ve İzmir’de de şiddetini giderek artıran iklim krizinin en büyük etkilerinden kuraklıkla mücadele için park ve bahçelerde teyakkuza geçti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelir gelmez başlattığı kuraklıkla mücadele çalışmaları kapsamında Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki su tasarrufu çalışmaları giderek artırıldı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Su Yönetimi Şefliği’nin yanı sıra kent genelindeki kamusal alanlarda çok su tüketen bitkiler yerine İzmir’in iklim rejimiyle uyumlu ve çoğunluğu doğal türlerden oluşan bitki türlerinin dikimine geçildi. Yaz aylarında azalan su kaynakları nedeniyle kent genelinde yaklaşık 140 futbol sahası kadar yeşil alanın sulama faaliyetlerine ara verildi. Sulama yapılan büyük park alanlarında akıllı sulama sistemine geçilirken, yıl boyu yürütülen çalışmalarla kayıp kaçaklar büyük ölçüde engellendi.
Kamusal alanlar iklime uygun doğal bitki türleriyle yeşillendiriliyor
Çok sayıda su tasarrufu tedbirini hayata geçiren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, iklime uyumlu, az su tüketen bitkilerle kent genelinde peyzaj dönüşümüne devam ediyor. Ekipler son olarak Buca Üçkuyular Meydanı’nda ekimlerine devam etti. Uygulama hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Gizem Özçıngırak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, kent genelindeki kavşaklar, refüjler, parklar gibi kamusal yeşil alanlarda iklime uygun doğal bitki türlerine yer vererek, peyzaj dokusunu güçlendirmeyi hedefliyoruz. İklim krizinin yarattığı su sıkıntılarına karşı, sürdürülebilirliğin sağlanması ve bakım maliyetlerinin en aza indirilmesi önemli” ifadelerini kullandı.
“Su kaynaklarının azalmasını engellemeyi hedefliyoruz”
Peyzaj çalışmalarında İzmir’in iklim rejimiyle uyumlu ve çoğunluğu doğal türlerden oluşan, ılgın, zakkum, ateş dikeni, katırtırnağı, abelya, taflan türü bitkilerin kullanıldığını ifade eden Gizem Özçıngırak, “İzmir’in iklim rejimine uygun olan, büyük oranda doğal bitki örtüsünü kullanarak peyzajın dokusunu güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu sayede su kaynaklarının azalmasını engellemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Akıllı sulamayla yüzde 30 su tasarrufu
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Makine Mühendisi Murat Abanoz, pilot uygulama olarak başlatılan Esra Parkı ve Işılay Saygın Parkı'ndaki akıllı sulama sisteminin kent geneline yayılması için çalışmaların hızla yürütüldüğünü söyledi. Akıllı sulamayla yüzde 30 su tasarrufunun sağlandığını ifade eden Murat Abanoz, “Başkanımızın göreve geldiği günden beri uyguladığı akıllı şehirler misyonu doğrultusunda parklardaki sulama yönetimini akıllı hale getirebilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda pilot uygulamalarımız yapıldı ve başarılı sonuçlar aldık. Bu uygulamaların İzmir geneline yayılması için merkezi akıllı sulama sistemleri kurulumu devam ediyor” diye konuştu.
700 tona yakın su tasarrufu
Kuraklığa karşı parklardaki su kesintileri hakkında konuşan Murat Abanoz, “Kuraklığın çokça hissedildiği bu dönemlerde acil önlemler alınması gerektiği aşikar. Başkanımızın talimatıyla bazı yeşil alanlarımızda sulama faaliyetlerimizi durdurduk. Öncelikli olarak insani kullanım için suyun ayrılması gerektiği düşüncesindeyiz. İzmir genelinde yaklaşık bir milyon metrekare yeşil alanımızın sulama faaliyetlerini durdurduk. Buradan sene sonuna kadar 700 bin tona yakın su tasarrufu elde etmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“Kayıp kaçak çalışmaları sürüyor”
Yakın zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayıyla sadece su odaklı çalışabilecek Su Yönetimi Şefliğini kurduklarını belirten Murat Abanoz, “Planlama ve Proje Müdürlüğümüz altında olan bir şeflik bu. Amacı peyzaj sulamalarının verimliliğini artırmak. Bu anlamda da uzun zamandır istediğimiz bir uygulamaydı. Yeni yönetimle ve başkanımızla birlikte bunu da gerçekleştirmiş olduk. Kayıp kaçaklar bu işin doğal bir aşaması. Her tesisatta kayıp kaçak mümkün. Bakım ve onarım çalışmalarıyla bunlar giderilmeye çalışılıyor. Bu anlamda da çok ciddi sonuçlar aldık ve önemli bir tasarruf elde ettik. Çalışmalarımız, büyük parklar başta olmak üzere kayıp ve kaçakları aramak üzere devam ediyor. Bu çabaların sonucunda hedeflediğimiz, minimum su tüketimiyle yeşil alan dokusunu korumak” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Araç Sahipleri Dikkat! MTV Ödemelerinde Son Tarih...
"Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksit ödemeleri için geri sayıma geçildi.
Konak’ın kadın muhtarları Yeşil Lider oldu
Konak Belediyesi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen ‘Toplumun...
COP İzmir serisi “Yeşil Kuşaklar” ile devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi, COP30 yolculuğunda...
BELEDİYE Haberleri
TümüBüyükşehir’den Gördes Kıranköy’e Can Suyu Olacak Gölet
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi’nde tarımsal sulamaya...
“Kimse Yatağa Aç Girmeyecek” Demişti: Başkan Demir Aşevi...
Torbalı’da Aşevinden Sofralara Her Gün Sıcak Yemek
Türkiye şampiyonları Menemen’de yarışacak
Menemen Belediyesi 12. Geleneksel Rahvan At Yarışları için geri sayım başladı. Pazar günü...
Bornova Belediyesi Batı edebiyatının doğduğu yeri dünya...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, efsanevi ozan Homeros’un yaşadığı kabul edilen mağaraları...
Menderes’te Sağlık Merkezi İçin Protokol İmzalandı
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ayhan Kul ile Menderes’te...
Gaziemirli çocukların eşyaları GOKİP’te yeniden hayat buldu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Giysi, Oyuncak, Kitap İkinci El Pazarı’nda (GOKİP) çocuklar,...
Konak’ta söz komşuların: Başkan Mutlu, Mehmet Ali...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Komşu Buluşmaları” kapsamında Mehmet Ali Akman...
Buca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı.
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...