ESHOT’tan bin 100 hanenin kullandığı kadar su tasarrufu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkamada kullanılan suyu geri dönüştürerek önemli bir tasarruf sağlıyor.
Toplu ulaşım altyapısında sürdürülebilirliğe öncülük eden bu uygulamayla her ay 2 bin 200 ton yani aylık bin 100 hanenin su tüketimine denk gelen su geri kazanılıyor.İklim krizi ve kuraklığın etkilerini en aza indirmek için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, suyun tasarruflu kullanılması için de kent genelinde seferberlik başlattı.
ESHOT Genel Müdürlüğü de otobüs yıkamada kullanılan suyu geriş dönüştürerek aylık bin 100 hanenin kullanacağı kadar suyu tasarruf ediyor. Bin 700’e yakın otobüsü olan ESHOT Genel Müdürlüğü, garajlarında yaptığı yıkamalarda kullanılan suyu geri dönüştürerek tekrar kullanıyor. Buca Gediz, Çiğli Ataşehir, İnciraltı, Mersinli ve Torbalı otobüs garajlarında devreye alınan arıtma sistemleri sayesinde, otobüs yıkama suyunun yaklaşık yüzde 75’i arıtılarak yeniden kullanılıyor.
Ayda 2 bin 200 ton su
Arıtma uygulaması sayesinde her ay yaklaşık 2 bin 200 ton su geri kazanılıyor. Bu miktar, ortalama bin 100 hanenin aylık su tüketimine eşdeğer. Böylece sadece su kaynaklarının korunmasına değil, belediye bütçesinde önemli ölçüde tasarrufa da katkı sağlanıyor. Buca Adatepe ve Urla garajlarında kurulması planlanan yeni arıtma sistemleriyle birlikte, ESHOT’un geri kazanım kapasitesinin artırılması ve geri dönüşüm oranının yüzde 80 seviyesine çıkarılması hedefleniyor.
Yüzbinlerce liralık tasarruf
Mevcut arıtma sistemlerinin yıllık periyodik bakımları ve olası arızalara yönelik müdahaleler, ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesindeki teknik ekipler tarafından yürütülüyor. Böylece sürdürülebilirlik yalnızca çevreyle değil, teknik kapasite ve kurumsal yetkinlikle de destekleniyor. Geri kazanım uygulaması, sadece çevre koruma değil, aynı zamanda ekonomik anlamda da güçlü bir katkı sunuyor. Şebeke suyu kullanımının azaltılmasıyla birlikte belediye bütçesinde yıllık yüzbinlerce liralık tasarruf sağlanıyor.
İzmir’in yeşil vizyonuna uyumlu
Bu uygulama, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele, kaynak verimliliği ve yeşil altyapı hedefleriyle tam uyum içinde hayata geçirildi. ESHOT’un çevreci vizyonu, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir İzmir bırakma hedefiyle şekillenmeye devam ediyor.
“Hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir adım atıyoruz”
ESHOT Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Nadir Demirsoy, “Otobüslerin yıkama süreçlerinde ortaya çıkan atık suyun geri dönüştürülmesiyle hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir adım atıyoruz. Toplu ulaşım altyapısının sürdürülebilirliğine öncülük eden bu uygulama, İzmir’in çevreye duyarlı kent vizyonuna katkı sunuyor. Arıtılan su şebeke suyuyla karıştırılarak yeniden kullanılıyor, tekrar yıkamada değerlendiriliyor. Sadece su kaynaklarının korunmasında değil, belediye bütçesinden önemli bir tasarruf sağlanıyor” diye konuştu.
“Bütçeden yüzbinlerce liralık tasarruf sağlıyor”
ESHOT Genel Müdürlüğü Yapı Tesisleri Dairesi Başkanı Gülay Uysal, “Mevcut arıtma sistemlerinin yıllık periyodik bakımları, olası arızalara müdahaleler teknik ekiplerimizce yürütülüyor. Sürdürülebilirlik yalnızca çevreyle değil, teknik kapasite ve kurumsal yeterlilikle de destekleniyor. Buca Adatepe ve Urla garajlarımızda kurulacak yeni arıtma tesislerimizle geri dönüşüm oranımızı yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyoruz. Şebeke suyunun kullanımının azalmasıyla belediye bütçemize yıllık yüzbinler liralık tasarruf sağlıyoruz. ESHOT’un çevreci vizyonu, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir İzmir bırakma hedefiyle şekillenmeye devam ediyor” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
ESHOT'tan ayda 2 bin 200 ton su tasarrufu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüs yıkama sularını geri dönüştürerek her...
İzmir’in elektrikli araç filosuyla 25 milyon lira tasarruf
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmet filosundaki 100 elektrikli araç sayesinde yaklaşık 25 milyon...
ESHOT’tan daha konforlu ulaşım hamlesi
ESHOT Genel Müdürlüğü, kent genelindeki 12 bin durakta bakım, onarım ve yenileme çalışması...
BELEDİYE Haberleri
TümüManisa Büyükşehir Belediyesi’nden Gaziler Günü’ne Özel...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla gazi ve şehit aileleri onuruna...
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Sinema Gecesi Beğeni Topladı
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında...
Sardes’te Tarih ve Müzik Buluşuyor: Goran Bregović...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, binlerce yıllık geçmişiyle Lidya uygarlığının başkenti olan ve...
Denizli, İsmet İnönü ve Musalla’da kış hazırlıklarını...
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri ve mahalle...
Menemen Çömlek Festivaline muhteşem açılış!
Menemen Belediyesi tarafından 5’inci kez düzenlenen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali,...
Efes Selçuk’ta 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından gazilik ünvanı ve mareşallik...
Bornova'da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü programında, kahraman gazilere...
Karşıyaka kahraman gaziler için yürüyecek
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...
İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın...
Foça'da Avrupa Şampiyonası heyecanı dorukta
Foça’da düzenlenen 2026 CEV U18 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda grup ve eleme etabı...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı
İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez kapsamlı...
Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı
Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...