Gıda güvenliği mesajı Bornova’dan verildi
Bornova Belediyesi, kent bostanlarında üretim yapan kadınlara yönelik düzenlediği “Çocuklar ve Gıda Güvenliği” seminerinde, Dr. Bülent Şık’ın katılımıyla sağlıklı beslenme, çevresel riskler ve çocuk sağlığı konularını ele aldı.
Seminerde, pestisit kalıntıları ve kirli üretim koşullarının çocuklar üzerindeki etkileri vurgulanırken, Başkan Ömer Eşki de temiz gıdaya erişimin temel bir hak olduğunu belirterek tarımsal üretime verdikleri desteği anlattı.
Bornova Belediyesi, kent bostanlarında üretim yapan kadınlara yönelik olarak “Çocuklar ve Gıda Güvenliği” başlıklı önemli bir seminer düzenledi. Gıda güvenliği, yoksulluk, sağlıklı beslenme ve kent tarımı gibi konuların ele alındığı etkinlikte, BAYETAV Genel Sekreteri ve halk sağlığı uzmanı Dr. Bülent Şık konuşmacı olarak yer aldı. Altındağ Atatürk STK Yerleşkesi’nde gerçekleşen seminer, sağlıklı gıdaya erişimin her geçen gün daha da zorlaştığı bir dönemde üretici kadınlar ve katılımcılar açısından oldukça verimli geçti.
Yoksulluk, kimyasal kirlilik ve sistemsizliğin gölgesinde çocuk sağlığı
Dr. Bülent Şık, özellikle çocukların karşı karşıya kaldığı gıda kaynaklı sağlık risklerine dikkat çekti. Pestisit kalıntıları, su ve toprak kirliliği ile üretim süreçlerindeki hijyen eksikliklerinin, çocukların bağışıklık sistemi üzerindeki yıkıcı etkilerini vurgulayan Şık, şu ifadeleri kullandı: “Çocuklar, bağışıklık sistemleri henüz gelişme aşamasında olduğu için kimyasal maddelere karşı çok daha savunmasız. Kirli toprak ve suyla yapılan üretim, gıdaların toksik maddelerle bulaşmasına yol açıyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de çocukların kurşun gibi toksik maddelere maruziyetini önlemeye yönelik sistematik bir mücadele programı bulunmuyor. Gıda güvenliği, yalnızca bireysel değil kamusal bir sorumluluktur.
”Başkan Eşki: “Temiz gıda bir ayrıcalık değil, haktır”
Semineri değerlendiren Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, sağlıklı gıdaya erişimin tüm yurttaşlar için temel bir hak olduğuna vurgu yaptı. Kent bostanları, yerel tohum üretimi ve kırsal kalkınmaya yönelik projelerle bu alanda somut adımlar attıklarını belirten Başkan Eşki, “Göreve geldiğimiz günden bu yana tarımsal üretimi desteklemek ve Bornovalı üreticilerimizi sağlıklı, temiz gıdaya teşvik etmek temel önceliklerimiz arasında. Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezimiz aracılığıyla ata tohumlarını ve fideleri üreticilerimize ulaştırıyoruz. Kırsal mahallelerde düzenlediğimiz etkinliklerle hem üretimi teşvik ediyor hem de sağlıklı yaşam için dayanışmayı büyütüyoruz. Gıda güvenliği, geleceğimiz olan çocuklarımız için atılacak en kritik adımlardan biridir.” diye konuştu.
Kadın üreticilere yönelik farkındalık çalışmaları sürecek
Bornova Belediyesi’nin kent bostanlarında üretim yapan kadınlara yönelik gerçekleştirdiği bu seminer, sürdürülebilir tarım, halk sağlığı ve toplumsal dayanışma konularında önemli bir farkındalık çalışması olarak dikkat çekti. Belediye, bu tür bilgilendirme toplantılarının farklı konularla devam edeceğini duyurdu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay’dan İzmir’in gıda güvenliği hamlesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Gıda Sistemi Çalıştayı tüm paydaşların...
Fransa’dan NATO zirvesinde 'Avrupa’nın güvenliği' vurgusu
NATO Zirvesi’nin ikinci gününde liderler ve dışişleri bakanları, Avrupa güvenliği, Ukrayna’ya...
Başkan Tugay’dan gıda güvenliği için ortak akıl çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gıda güvenliği ve sürdürülebilir kırsal kalkınma için kurduğu...
BELEDİYE Haberleri
TümüTürkiye şampiyonları Menemen’de yarışacak
Menemen Belediyesi 12. Geleneksel Rahvan At Yarışları için geri sayım başladı. Pazar günü...
Bornova Belediyesi Batı edebiyatının doğduğu yeri dünya...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, efsanevi ozan Homeros’un yaşadığı kabul edilen mağaraları...
Menderes’te Sağlık Merkezi İçin Protokol İmzalandı
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ayhan Kul ile Menderes’te...
Gaziemirli çocukların eşyaları GOKİP’te yeniden hayat buldu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Giysi, Oyuncak, Kitap İkinci El Pazarı’nda (GOKİP) çocuklar,...
Konak’ta söz komşuların: Başkan Mutlu, Mehmet Ali...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Komşu Buluşmaları” kapsamında Mehmet Ali Akman...
Buca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı.
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...
Büyükşehir’den yeni eğitim döneminde beslenme desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026-2027 eğitim yılında da çocuk ve gençlerin sağlıklı...
Milas Belediyesi Araç Filosunu 9 Yeni Araçla Güçlendirdi
İlçe genelinde sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak, ulaşım ve altyapı çalışmalarını daha...