İzmir, yapay zekâ ile yatırım ve kalkınma atağında
Kentin rekabet gücünü artırmak ve yeni iş alanları yaratmak için kurulan Yapay Zekâ Konseyi, kamu, özel sektör ve akademiyi aynı masada buluşturdu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Yapay Zeka Konseyi’nin ilk toplantısında kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek “Yatırım için çaba gösteren, yeni iş alanları oluşturmak ve şehrin refahını artırmak için uğraşan herkes bizim için çok değerli. Çok daha iyi işler yapabiliriz. Bundan sonra iş birliği ve dayanışma içinde çalışalım” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde kurulan Yapay Zeka Konseyi’nin ilk toplantısı İzQ Girişimcilik Merkezi’nde yapıldı. Kent yönetiminde veri temelli karar alma süreçlerini güçlendirmek, teknolojik dönüşümü kamusal fayda doğrultusunda yönlendirmek ve yerel yönetim kapasitesini artırmak amacıyla kurulan konseyin ilk buluşmasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlık yaptı. Toplantı kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirdi.
“Bir artı bir normalde ikidir, bir araya geldiğimizde üç ediyor”
Farklı alanlarda iş birliklerini güçlendirmek amacıyla önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Dr. Cemil Tugay, kentte ortak aklı büyütecek konseyler oluşturduklarını ifade etti. Bu konseylerin, insanların birbirine katkı sunduğu, üretimin ve dayanışmanın güçlendiği yapılar olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Tugay, “Kentte bireysel çaba ve birikim yüksek ama bu potansiyel parçalı kaldığında kentin kalkınmasına yeterince yansımıyor. Farklı alanlarda bir araya gelmeli, birlikte düşünmeli ve ‘daha iyisini nasıl yapabiliriz’ sorusuna yanıt aramalıyız. Çünkü birlikte hareket ettiğimizde ortaya çıkan güç, tekil çabaların toplamından çok daha fazlası oluyor” dedi.
Zeytin Konseyi’nin bu anlayışın somut bir örneği olduğunu dile getiren Tugay, İzmir’in zeytin üretiminde güçlü bir potansiyele sahip olmasına rağmen, markalaşma ve pazarlama konusunda istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin üreticilerin birbirinden kopuk hareket etmesi olduğunu belirten Tugay, stratejik bir yol haritası ile üretimden kaliteye, markalaşmadan pazarlamaya kadar tüm süreçlerin birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.
“Samimi bir iş birliği ve dayanışma içinde olalım”
Toplantının gündemine ilişkin konuşan Başkan Tugay, “Bugün sadece yapay zekayı değil dijital uygulamaların hepsini konuşabiliriz. Yapay zeka bugün dijital uygulamaların en üst noktası gibi görünüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yapay zeka birimi oluşturduk. Kendi uygulamalarımızda yapay zekayı nasıl daha fazla kullanabiliriz diye çalışıyoruz. Bir Dijital Deneyim Merkezi oluşturduk. Burasını eğitim merkezi olarak düzenledik” dedi. Konseyden ilk beklentinin bir durum tespiti olduğunu söyleyen Tugay, “Yapay zekayı İzmir’de kimler kullanıyor, yapay zekayı geliştirmek için neler yapılıyor? Önce bunları konuşalım. İzmir’in bir bütün olarak bu alanda kendini ileriye taşımasını istiyoruz. Mümkünse yapay zeka alanında var olmuş bir şehir haline dönüşmesi için çalışmamız gerekiyor. İzmir’in en çok kalkınmaya ihtiyacı var. Yatırımlar istenen seviyede değil. Oysa İzmir, kent kimliği güçlü bir şehir. Biraz daha dayanışma içinde olursak bunu başarabiliriz” diye konuştu.
Düzenli olarak bir araya gelmenin önemine değinen Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Belediye, bu şehrin tüm insanlarının ve kurumlarının belediyesidir. Buradaki her başarı, hepimizin gururu olur. Yatırım için çaba gösteren, şehri geliştiren, yeni iş alanları oluşturan ve kentin refahını artırmak için çalışan herkes bizim için çok değerlidir. Çok daha iyi işler yapabiliriz. Bundan sonra da birlikte olalım; samimi bir iş birliği ve dayanışma içinde hareket edelim. Hep birlikte nereye gittiğimizi, neyi ne kadar değiştirebildiğimizi görelim.”
“Yapay zeka bu dönüşüme katkı sağlar”
İzmir’e ilişkin bir hayalini de paylaşan Tugay, “Eğer İzmir, bu alanda aktif ve güçlü bir ekosisteme dönüşürse, yapay zekâ dünyasının önemli partner şehirlerinden biri olabilir. Burada bir altyapı oluşturma ve kenti bir çekim merkezine dönüştürme çabası olduğunu biliyorum. İzmir zaten çok cazip bir şehir; pek çok insanın yatırım yapmak ve yaşamak isteyeceği bir yer. Bu süreci doğru yönetebilirsek çok daha fazla insanı buraya çekebiliriz. Yapay zekâ da bu dönüşüme en büyük katkıyı sağlayacak alanlardan biri” diye konuştu.
Eylem üreten yapılar
İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir’de yapay zeka ve inovasyon alanında önemli girişimler olmasına rağmen parçalı hareket edildiğini ve bu nedenle yeterli etki üretilemediğini vurguladı. İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) büyesinde İZPA desteği ile kurulan Misyon Laboratuvarı (M-Lab) ve İzmir Kentsel Çözümler Laboratuvarı (İZKÇL) gibi arayüz mekanizmalarıyla kamu, özel sektör ve üniversitelerin birlikte çalıştığı, konseylerin ise yalnızca danışma değil, eylem üreten yapılara dönüştüğü bir sistem kurulması gerektiğini ifade etti
Konseyin işlevi ve önemi
Konsey, yapay zeka ve veri teknolojilerinin kentsel politika üretimi, hizmet sunumu ve planlama süreçlerine entegrasyonunu ele alarak bu alanda ortaya çıkan fırsatları değerlendirmeyi ve riskleri yönetmeyi hedefliyor. Konsey, farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirerek yapay zekanın kent ölçeğinde nasıl kullanılabileceğine dair stratejik öneriler üretmeyi amaçlıyor. Üretilen önerilerin politika belgelerine, eylem planlarına ve uygulama süreçlerine aktarılması hedefleniyor. Yapay Zeka Konseyi, yalnızca teknolojik çözümler geliştiren bir yapı değil teknolojinin toplumsal etkilerini gözeten, kapsayıcı ve etik bir dijital dönüşüm perspektifi geliştiren bir danışma ve üretim platformu olarak konumlanıyor.
Masada kimler var?
Buluşmada şu kurumlar temsil edildi: EBSO, İZTO, İZSİAD, ESİAD, EGİFED, İTB, EİB, Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, İZPA, HubX, Vestel, YABİSAK, EFSORA/İYTE.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
"Düşlerindeki sahneyi kuran film çekecek": Ayvalık Yapay...
17 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Ayvalık Ulusal Yapay Zekâ Film Festivali öncesinde Festival...
Başkan Mutlu, gençlerle yapay zeka atölyesinde buluştu
Konak Belediyesi, gençlerin yapay zeka teknolojilerini doğru ve verimli kullanmalarını...
Gaziemir’de kent temizliğinde dijital dönüşüm
Atık yönetimi ve kent temizliği hizmetlerini yapay zekâ ve dijital teknolojilerle yeniden...
BELEDİYE Haberleri
TümüKarşıyaka’da kadın yükümlüler için filografi ve dikiş kursu
Karşıyaka’da denetimli serbestlik kapsamındaki kadınlar için açılan filografi ve dikiş...
Karşıyaka’da temizlik ve mali disiplin açıklaması
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, temizlik hizmetlerindeki aksaklıkların 15 Kasım...
Gaziemir meclisinde 104 bin TL maaş ve mobbing iddiaları
Gaziemir Belediye Meclisi’nde MHP’li Selahattin Şahin, personel uygulamaları ve 104 bin TL’ye...
Orhanlı Erkence Zeytin Festivali üreticileri buluşturdu
Seferihisar’da düzenlenen 3. Orhanlı Köyü Erkence Zeytin Festivali, halk oyunları, yöresel ürün...
Konak’ta vergi ödeme kolaylığı
Konak Belediyesi, kasım ayı vergi ödeme dönemi kapsamında vatandaşların işlemlerini sıra...
Üç çeşit yemek 50 TL’den sunulacak
Ayvalık Belediyesi tarafından öğrencilerin uygun fiyatlarla sağlıklı ve doyurucu yemeklere...
Buca’da halk sağlığını hiçe sayan işletmeye geçit verilmedi
Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Şirinyer’deki bir şarküteride son tüketim tarihi...
Yeşil Bodrum mandalini Amerika pazarına açıldı
Coğrafi işaretli yeşil Bodrum mandalini, ilk kez Miami'deki Türk içecek firmasına donuk zincirle...
Bornovalı minikler geleceğe kök salıyor
Bornova Belediyesi, çocukların gelişimini desteklemek ve onlara erken yaşta çevre bilinci...
Büyükşehir’den çiftçiye 30 bin zeytin kasası desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir zeytini ve zeytinyağının üretimden hasada kadar her aşamada...
İzmir trafiğine iki yeni nefes
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Harmandalı ile Karşıyaka-Çiğli hattında trafik yoğunluğunu...
İzmirli belediye memurlarının sendikasında seçim günü
Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, 3 Kasım’da genel kurul yapacak. Saat 10.00’da başlayacak seçimde...