İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu’nda yangın güvenliğinde yeni dönem ele alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman, değişen risklere karşı itfaiyelerin yalnızca müdahale eden değil, riski önceden gören ve yöneten teşkilatlar olması gerektiğini vurgulayarak, “Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman” bir yapı için çalıştıklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu ve Sergisi tamamlandı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde iki gün süren sempozyumda yangın güvenliğinin geleceği, yangınların çıkmadan önlenmesi ve değişen risklere karşı geliştirilecek stratejiler ele alındı. Alanında uzman isimleri bir araya getiren sempozyumda; erken uyarı sistemlerinden yeni nesil teknolojilere, orman ve endüstriyel yangınlardan bina güvenliğine, elektrikli araçlardan güneş enerji santrallerine, afet yönetiminden yangın mevzuatına kadar çok sayıda başlık değerlendirildi.
Periyodik kontrol
Sempozyumun kapanış oturumunda “Gelişen Teknolojiler ve Değişen İhtiyaçlar Çerçevesinde Bina Yangın Yönetmeliği” başlığı ele alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman’ın başkanlığındaki oturumda kamu, meslek odaları ve farklı disiplinlerden uzmanlar bina yangın yönetmeliğinde yapılması planlanan düzenlemeleri değerlendirdi.
Kapanış oturumunda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, bina yangın güvenliğinde periyodik kontrol döneminin başlayacağını belirterek, binaların belirli aralıklarla yangın güvenliği açısından denetlenmesinin planlandığını söyledi. Bayram, “Bundan sonra hayatımıza binaların yangın güvenliğinin periyodik olarak kontrol edilmesi kavramı giriyor. Artık yangın güvenliği açısından binalarımız araç muayenesi gibi belli periyotlarla kontrol edilecek” dedi.
Yangın güvenlik uzmanları görev alacak
Yeni sistemde itfaiyelerin yanı sıra yangın güvenlik uzmanlarının da görev almasının planlandığını belirten Bayram, “Herhangi bir nedenle itfaiye ekibi binaya giremiyor ve kontrolleri gerçekleştiremiyorsa, bina sahiplerini mağdur etmemek adına yangın güvenlik uzmanlığı sistemini getiriyoruz. İtfaiyeler, yangın güvenlik uzmanlarından yararlanarak yangın güvenlik raporları oluşturabilecek. Yangın güvenlik uzmanları kademeli olacak. Binanın özellikleri ve sistemlerine göre; tesisat, mekanik, elektrik ve mimari alanlarda ya da tehlikeli madde bulunup bulunmamasına göre farklı uzmanlık seviyelerindeki yangın güvenlik uzmanları görev yapacak. Her güvenlik uzmanı her binada görev alamayacak” diye konuştu.
“Sadece müdahaleyi değil, önlemeyi de düşünmeliyiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman, kentlerin büyümesi, teknolojinin gelişmesi ve yeni enerji ile üretim sistemlerinin yaygınlaşmasının yangın risklerini de değiştirdiğini söyledi. İtfaiye teşkilatlarının bu değişime uyum sağlaması gerektiğini belirten Karaman, “Artık sadece müdahale kapasitesini değil, önlemeyi, hazırlığı ve uzmanlaşmayı da birlikte düşünmek zorundayız” dedi.

Çoklu afetlerde kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çeken Karaman, itfaiyenin görev alanının yalnızca yangınlarla sınırlı olmadığını söyledi. Karaman, depremde arama kurtarma, tehlikeli maddelere müdahale ve su baskınlarında teknik kurtarma gibi farklı alanlarda da itfaiyenin görev yaptığını belirtti.
“Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman bir yapı”
Karaman, İzmir İtfaiyesi’nin değişen risklere karşı dijital projeler, sertifikasyon süreçleri, ağır arama-kurtarma akreditasyonu ve Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Hedefimiz sadece daha büyük bir teşkilat kurmak değil. Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman ve daha hazırlıklı bir yapı kurmak. Bunun için insan kaynağından teşkilat yapısına, eğitimden teknolojiye kadar bütün parçaları birlikte geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Elektrikli araçlardan orman yangınlarına geniş kapsamlı değerlendirme
Sempozyum boyunca yangınların önlenmesine yönelik teknolojik çözümler de kapsamlı şekilde ele alındı. Elektrik kaynaklı yangınlar, elektrik tesisatlarında güvenlik, yangın algılama sistemleri, erken uyarı teknolojileri ve periyodik kontrollerin yanı sıra elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının oluşturduğu yeni riskler değerlendirildi. Orman ve kırsal alan yangınlarında ilk müdahalenin önemi, yangınların biyoçeşitlilik ve habitatlar üzerindeki etkileri ile yangın sonrası doğa temelli çözümler de uzmanların gündeminde yer aldı.
Yüksek riskli yapılar, oteller ve konaklama tesislerinde yangın güvenliği; yapı tasarımı, malzeme seçimi, yangın risk analizleri ve sistem entegrasyonu da tartışıldı. Yangın ile deprem arasındaki ilişki kapsamında ise yangın kapılarının deprem sonrası performansı, betonarme yapılarda yangın hasarları ve yangın tesisatlarında sismik askılama konuları ele alındı.
Sempozyumun iki gününde ortaya konulan ortak yaklaşım ise yangınlarla mücadelenin yalnızca alevlere müdahale etmekten ibaret olmadığı oldu. Uzmanlar; risklerin önceden belirlenmesi, yapıların düzenli denetlenmesi, eğitim ve standartların güçlendirilmesi, teknolojinin etkin kullanılması ve kurumlar arası koordinasyonun geliştirilmesinin yangın güvenliğinin temel unsurları olduğuna dikkat çekti.
Benzer Haberler
Fransa’dan NATO zirvesinde 'Avrupa’nın güvenliği' vurgusu
NATO Zirvesi’nin ikinci gününde liderler ve dışişleri bakanları, Avrupa güvenliği, Ukrayna’ya...
Efes Selçuk Belediyesi’nden Personeline İş Sağlığı ve...
Efes Selçuk Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği...
NATO Güvenliği Türkiye'siz Olmaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayında Beyaz Saray'da Trump ile yaptığı görüşmede F-35 konusunda...
BELEDİYE Haberleri
TümüManisa Büyükşehir Belediyesi’nden Gaziler Günü’ne Özel...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla gazi ve şehit aileleri onuruna...
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Sinema Gecesi Beğeni Topladı
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında...
Sardes’te Tarih ve Müzik Buluşuyor: Goran Bregović...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, binlerce yıllık geçmişiyle Lidya uygarlığının başkenti olan ve...
Denizli, İsmet İnönü ve Musalla’da kış hazırlıklarını...
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri ve mahalle...
Menemen Çömlek Festivaline muhteşem açılış!
Menemen Belediyesi tarafından 5’inci kez düzenlenen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali,...
Efes Selçuk’ta 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından gazilik ünvanı ve mareşallik...
Bornova'da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü programında, kahraman gazilere...
Karşıyaka kahraman gaziler için yürüyecek
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...
Foça'da Avrupa Şampiyonası heyecanı dorukta
Foça’da düzenlenen 2026 CEV U18 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda grup ve eleme etabı...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı
İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez kapsamlı...
Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı
Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...
Başkan Tugay’dan Buca’da mahalle turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Buca’nın sorunlarını yerinde çözebilmek için...