Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’den Marina Projesine İtiraz: Sığacık’ın Ölüm Fermanıdır
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Sığacık Teos Marina’nın kapasite artış projesine ilişkin hazırlanan yeni ÇED raporuna ve proje detaylarına tepki gösterdi.
Bölgenin doğal yapısını, güvenliğini ve ekonomisini tehdit ettiğini belirttiği verilere dikkat çeken Yetişkin, projenin kamu yararından çok rant üretme odaklı olduğunu dile getirdi. Yetişkin, marina projesindeki maliyet tutarsızlıklarından Sığacık Körfezi'nin girişini daraltan çalışmaya kadar bir dizi başlıkta kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
25 yıllık gelir için tüm Sığacık’tan vazgeçmeyiz
Yetişkin’in aktardığına göre hazırlanan yeni ÇED raporuna göre, projede kapasite artışı revize edilerek yat bağlama kapasitesi 270 tekneden 258 tekneye düşürüldü. Karadaki tekne bağlama kapasitesi ise 80’den 250’ye çıkarıldı. Proje kapsamında otel yapımından vazgeçildiği ve 64 metrekarelik orman alanından feragat edildiği belirtilse de projenin ekonomik ömrünün 25 yıl olması hedeflenirken, inşaat sürecinde 20, işletme döneminde ise sadece 13 kişiye istihdam sağlanacağı ortaya çıktı.Yetişkin söz konusu tabloyu "Sığacık’ın eşsiz doğasını, binlerce yıllık tarihini ve körfezimizin geleceğini sadece 13 kişilik bir istihdam vaadi için riske atıyorlar. Bu projenin, Seferihisar halkına sunduğu 'katkı' bu kadar. 25 yıllık ekonomik gelir hedefi için bir bu kadar az bir istihdam sayısı olamaz. Bu proje Sığacık’a iş değil, yük getirecektir. 25 yıllık gelir için binlerce yıllık tarihi balıkçı kasabası Sığacık’tan vazgeçmemizi kimse beklemesin." Dedi.
Maliyet düşsün diye doğal liman feda ediliyor
Yetişkin, projenin resmi kayıtlardaki bütçesinin 40,5 milyon TL olarak açıklandığını, bunun sektör verileri ile arasında tutarsızlık olduğunu söyledi. 2024 yılı Turizm Tesisleri Birim Maliyet Listesi’ne göre, 258 teknelik bir artışın yatırım maliyetinin 100 milyon TL’yi aşması gerektiğini belirten Yetişkin, “Örneğin, 700 kapasiteli Demre Marina’nın maliyeti 790 milyon TL iken, Teos Marina projesinin bu kadar düşük maliyetle planlanmasının arkasında, Sığacık’ın "doğal liman" özelliğinin kullanılarak maliyetten kaçılması yatıyor” değerlendirmesi yaptı:"Rakamlar ortada; bu yatırımın bu kadar ucuz görünmesinin tek bir sebebi var. Sığacık’ın Allah vergisi doğal liman özelliğini sermaye için bedava bir altyapı olarak kullanmak istiyorlar. Normalde milyonlarca dolar harcanarak yapılması gereken mendirekler, korunaklı alanlar zaten Sığacık’ta doğal olarak var. Para harcanmasın, maliyet düşsün diye bizim doğal zenginliğimizin heba edilmesine izin vermemliyiz.
”ÇED Raporuna göre bölgede balıkçılık yapılmıyor
ÇED Raporuna göre bölgede balıkçılık yapılmadığını belirten Yetişkin, buna karşın Sığacık’ta yıllardır süren balıkçıların yaşadığı zorlukları hatırlatarak bölgeye sahip çıkılması çağrısı yaptı:
“Kendi balıkçımız, kendi denizcimiz teknesini bağlayacak yer bulamazken, ekmek teknesini güvene alamazken, lüks yatlar gelsin diye körfezi kapatmak vicdana sığmaz. Elbette bu yatlar için de yatırım yapılabilir, ancak bunun yerinin ve biçiminin gözden geçirilmesi gerekli. Öncelik Sığacık’ın emektar balıkçısıdır, yerel halkıdır. Halkın denizi, halkın kıyıları, lükse kurban edilmemeli. Biz Sığacık’ı ranta değil, halka ve doğaya emanet etmeye kararlıyız. Herkesi de bu konuda destek olmaya davet ediyoruz.” dedi.
Tsunami çok daha büyük yıkacak
Projenin körfez girişinde yaşanacak daralma ile riskler getirdiğine dikkat çeken Başkan Yetişkin;
"İzmir depreminde tsunaminin Sığacık’ı nasıl vurduğunu, suların nasıl yükseldiğini hepimiz hatırlıyoruz. Şimdi kalkıp körfezin nefes borusunu bu kadar daraltmak, olası bir felakette insanları ve tekneleri o körfeze hapsetmek demektir. Bu sadece bir çevre suçu değil, aynı zamanda can güvenliğini hiçe sayan bir proje. Bilim 'risk var' derken, girişi daraltmak akıl tutulmasıdır.’’ Dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Marina’da pop klasikleri
İZDENİZ, İzmir Kültür AŞ ve Grand Plaza iş birliğiyle düzenlenen Marina Geceleri, 11 Eylül Cuma...
Gümüldür'den Teos Marina'ya taş ocağı tepkisi: "Halkın...
Teos Marina’nın kapasite artışı için kullanılacak dolgu malzemesinin Gümüldür’deki Dağkem Taş...
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin tutuklandı
İzmir'de CHP'li Seferihisar Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında, Belediye Başkanı İsmail...
BELEDİYE Haberleri
TümüManisa Büyükşehir Belediyesi’nden Gaziler Günü’ne Özel...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla gazi ve şehit aileleri onuruna...
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Sinema Gecesi Beğeni Topladı
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında...
Sardes’te Tarih ve Müzik Buluşuyor: Goran Bregović...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, binlerce yıllık geçmişiyle Lidya uygarlığının başkenti olan ve...
Denizli, İsmet İnönü ve Musalla’da kış hazırlıklarını...
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri ve mahalle...
Menemen Çömlek Festivaline muhteşem açılış!
Menemen Belediyesi tarafından 5’inci kez düzenlenen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali,...
Efes Selçuk’ta 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından gazilik ünvanı ve mareşallik...
Bornova'da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü programında, kahraman gazilere...
Karşıyaka kahraman gaziler için yürüyecek
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...
İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın...
Foça'da Avrupa Şampiyonası heyecanı dorukta
Foça’da düzenlenen 2026 CEV U18 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda grup ve eleme etabı...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı
İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez kapsamlı...
Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı
Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...