BIST 100 11.092,14 %0,22 Altın 6.428,32 ₺/gr %0,68 Bitcoin $80.464 %0,27 Dolar 49,77 ₺ %0,14 Euro 55,82 ₺ %0,16 Sterlin 66,48 ₺ %0,11 Gümüş 86,55 ₺/gr %0,46 Ethereum $2.334,81 %0,40 İsviçre Frangı 60,26 ₺ %0,00 Kanada Doları 35,51 ₺ %0,08 Avustralya Doları 35,04 ₺ %0,19 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,14 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,14 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,53 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,16
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa BİLİM TEKNOLOJİ ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

ESİAD’ın İYTE ve Teknopark İzmir ziyaretinde teknoloji girişimciliği, üniversite-sanayi iş birliği ve 1 milyar dolarlık ihracat hedefi ele alındı.

ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), İzmir’in teknoloji geliştirme kapasitesini ve girişimcilik ekosistemini değerlendirmek amacıyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Teknopark İzmir’i ziyaret etti. ESİAD Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen programda, üniversite-sanayi iş birliği olanakları ve yüksek teknoloji ihracatının geliştirilmesi ele alındı.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın ev sahipliğinde Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Çelebi ve Teknopark İzmir Genel Müdürü Dr. Sinan Yılmaz da katıldı. Görüşmelerde Teknopark İzmir’in büyümesi, ihracat performansı ve gelecek hedefleri öne çıktı.

ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

Zorlu: Teknolojik potansiyeli ekonomik değere dönüştürmeliyiz

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, üniversitelerde üretilen bilginin ticarileştirilmesi ve teknoloji girişimlerinin büyümesinin Türkiye’nin yüksek katma değerli üretime geçişi açısından kritik önemde olduğunu belirtti.

İzmir’in güçlü sanayi altyapısı, köklü üniversiteleri ve gelişen teknoloji ekosistemiyle önemli bir birikime sahip olduğunu ifade eden Zorlu, bu birikimin teknoloji üretimine, ticarileştirmeye ve uluslararası pazarlarda büyümeye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Teknoloji girişimlerinin erken aşamayı aşarak büyüyebilmesi için finansmana ve pazarlara erişimin önemine dikkat çeken Zorlu, sanayinin üretim deneyimiyle özellikle yapay zekâ ve dijital teknolojiler alanındaki girişimci çözümlerinin bir araya getirilmesinin rekabet avantajı sağlayabileceğini kaydetti.

ESİAD olarak üniversiteler, teknoloji geliştirme merkezleri ve iş dünyası arasında sonuç odaklı iş birliklerini önemsediklerini belirten Zorlu, İzmir’in bilimsel ve teknolojik birikimini yüksek katma değerli üretime, nitelikli istihdama ve ihracata dönüştürmenin stratejik bir öncelik olduğunu vurguladı.

ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

Teknopark İzmir’in ihracat hedefi 1 milyar dolar

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, üniversitenin akademik başarı, teknoloji geliştirme ve ihracat alanlarında son yıllarda önemli ilerleme kaydettiğini ifade etti.

Baran’ın verdiği bilgilere göre Teknopark İzmir’de faaliyet gösteren firma sayısı 140’tan 355’e, çalışan sayısı ise 800’den 3 bin 200’e yükseldi. 2018 yılında 1,5 milyon dolar olan yıllık ihracatın, 2026’da 1 Ekim itibarıyla 621,4 milyon dolara ulaştığını belirten Baran, hedeflerinin 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir teknoloji kampüsü olmak olduğunu söyledi.

İYTE’nin TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projeleri ile patent tescili gibi akademik göstergelerde Türkiye’nin ön sıralarında yer aldığını belirten Baran, Teknopark bünyesinden Ege Bölgesi’nin ilk unicorn girişiminin çıkmasını da ekosistemin gelişimi açısından önemli bulduklarını dile getirdi.

İYTE’de yapay zekâ ve girişimcilik dersleri

Yapay zekâyı geleceği belirleyecek stratejik alanlardan biri olarak gördüklerini ifade eden Baran, üniversitenin tüm bölümlerinde birinci sınıftan itibaren yapay zekâ ve girişimcilik derslerini zorunlu hale getirdiklerini söyledi.

Teknolojiyi yalnızca kullanan değil, bilgi ve teknoloji üreten bir ülke olmanın önemine değinen Baran, bunun güçlü üniversiteler, nitelikli insan kaynağı ve sanayiyle yakın iş birliğiyle mümkün olacağını belirtti.

Baran ayrıca öğrencilerin yüzde 37’sinin eğitimleri sırasında Teknopark İzmir bünyesindeki firmalarda çalışarak veya staj yaparak iş hayatıyla tanıştığını aktardı.

ESİAD’dan İYTE ve Teknopark İzmir’e ziyaret

ESİAD’dan somut iş birliği hedefi

ESİAD Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Yuvarlak Masası Başkanı Yiğit Tatış, ziyaretin üniversite ve teknoloji geliştirme ekosistemiyle iş dünyası arasındaki ilişkileri güçlendirmek açısından önemli olduğunu söyledi.

İYTE ve Teknopark İzmir’de yürütülen çalışmaları ve geliştirilen teknolojileri yakından inceleme fırsatı bulduklarını belirten Tatış, teknoloji girişimleriyle ESİAD üyeleri arasında daha yakın ve sürdürülebilir ilişkiler kurulmasını hedeflediklerini ifade etti.

Tatış, sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarıyla teknoloji girişimlerinin geliştirdiği çözümleri bir araya getirerek yeni iş birlikleri ve ortak projeler oluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti.

Teknopark İzmir’in büyüme planları incelendi

Toplantının ardından ESİAD heyeti Teknopark İzmir’i ziyaret etti. Teknopark İzmir Genel Müdürü Dr. Sinan Yılmaz, teknoloji firmalarına sağlanan olanaklar ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Heyet, Teknopark bünyesinde inşaatı devam eden yeni ek binaları da gezerek bölgenin büyüme planlarını yerinde inceledi.



BİLİM TEKNOLOJİ Haberleri

Tümü

Dokuz Eylül Rotaract’tan çevre için dijital adım: Ecologram

Dokuz Eylül Rotaract Kulübü tarafından geliştirilen Ecologram, kentteki çevresel sorunları ve...

12 gün önce

SpaceX'ten ABD Ordusu için kritik hamle! 21 askeri uydu...

SpaceX, ABD Uzay Kuvvetleri bünyesindeki Uzay Geliştirme Ajansı için 21 askeri iletişim uydusunu...

13 gün önce

Bilimfest İzmir, Bilim ve Sürdürülebilirlik Temasıyla...

TÜBİTAK desteğiyle İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü yürütücülüğünde gerçekleştirilen Bilimfest...

14 gün önce

BİLİMFEST İZMİR'de 80'den fazla etkinlik

BİLİMFEST İZMİR, 8-10 Ekim'de Agora AVM'de yapay zekâ, robotik ve sürdürülebilirlik temalı...

18 gün önce

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, TEKNOFEST GÜNEYDOĞU’DAN...

Dokuz Eylül Üniversitesi, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında düzenlenen yarışma ve etkinliklerde...

20 gün önce

ABD'de yapay zeka için özel görev gücü kuruldu

ABD yönetimi, yapay zekanın risk ve fırsatlarını değerlendirmek ve federal hükümetin rolünü...

21 gün önce

İzmir silbaştan yenilenecek teknolojiyle çağ atlayacak

EBSO Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, İzmir’in sil baştan yenilenerek Barselona ve Seul gibi...

27 gün önce

Novo Şirketler Grubu, İnsansı Robot Satış Uzmanı Astra’yı...

Novo Şirketler Grubu, Türk inşaat sektörünün ilk insansı robot satış uzmanı “Astra”yı MÜSİAD...

27 gün önce

Apple Watch sahipleri dikkat! Saatler durduk yere yeniden...

Apple Watch Series 12 ve Apple Watch Ultra 4 kullanıcılarından kendiliğinden yeniden başlama...

1 ay önce

OnePlus 16'nın renk seçenekleri belli oldu! İşte dikkat...

OnePlus’ın yeni amiral gemisi OnePlus 16 için tasarım ve renk seçenekleri resmen açıklandı....

1 ay önce

Galaxy S26, S26+ ve S26 Ultra zamlandı! Yeni fiyatlar...

Samsung Galaxy S26 serisini satın almak isteyenleri ilgilendiren fiyat değişikliği yapıldı....

1 ay önce

OnePlus 16’nın test sonucu sızdı: 16 GB RAM detayı dikkat...

OnePlus 16’ya ait olduğu belirtilen Geekbench 7 kaydı, telefonun işlemcisi ve donanımı hakkında...

1 ay önce