Buca'daki Fırat Yaşayan Parkı 20 Mayıs’ta halkla buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yerel seçimler öncesi sözünü verdiği 35 Yaşayan Park projesi kapsamındaki Fırat Fidanlığı ile Buca’ya bir yeşil alan daha kazandırılıyor.
Kentlileri doğayla, doğayı da şehirle buluşturacak park, 20 Mayıs Cumartesi gününden itibaren halkın kullanımına sunulacak.
Buca’ya nefes aldıracak 30 bin metrekarelik bir park alan olarak tasarlanan Fırat Yaşayan Parkı 20 Mayıs Cumartesi günü halkla buluşuyor. 35 yıldır fidan deposu olarak kullanılan, üç futbol sahası büyüklüğündeki Fırat Fidanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’de 35 Yaşayan Park oluşturma programının bir parçası olarak İzmir halkının kullanımına açılıyor.
Fırat Yaşayan Parkı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile 20 Mayıs Dünya Arı Günü etkinlikleriyle halkla buluşacak. Saat 17.00’de çocuk oyunları, spor etkinlikleri, köy tiyatrosu gösterimi ve arıcılık faaliyetleri ile başlayacak program ikramlar ve 18.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Orkestrası dinletisi ile devam edecek. 19.00’da Başkan Tunç Soyer alana gelerek halkla buluşacak. 19.40’ta ise Hüseyin Kurtulmaz’ın müzik dinletisi var.
Yaşayan Park, halkın istek ve ihtiyaçlarına göre tasarlandı
Fırat Yaşayan Parkı, Buca’da beş mahalleye olan yakınlığıyla büyük önem taşıyor. Fırat Yaşayan Parkı’na yönelik talep, Başkan Soyer’in İzmir’in her bir mahallesindeki ihtiyaçları hızlı ve etkili bir şekilde çözmek için oluşturduğu Acil Çözüm Ekibi tarafından tespit edilmişti. Park alanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla Haziran 2022’de belediye şirketi İzDoğa’ya çay bahçesi olarak kiralandı ve bir yıldan kısa sürede Yaşayan Park’a dönüştü.
Parkın yapımında İzDoğa’nın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Acil Çözüm Ekibi’nin diğer paydaşları olan İZBETON, İZSU, İZENERJİ ile Park ve Bahçeler Dairesi, Fen İşleri Dairesi ve Yapı İşleri Dairesi de görev alıyor.
Ekosistem, toplumsal etkileşim ve tarımsal üretim
Fırat Yaşayan Parkı’nda semt sakinlerinin talepleri üzerine yürüyüş rotaları, çay bahçesi, dinlenme ve çocuklar için oyun alanları, basketbol sahası yer alıyor. Ayrıca parkta sera ve mahalle bostanı da bulunuyor.
Altında su kaynağı bulunan parkta, bu kaynaktan faydalanarak çayır alanı ile bağlantılı bir biyolojik gölet de yapıldı.
Fırat Yaşayan Parkı, insanı doğayla bütünleştirerek ekosistemi koruma, toplumsal etkileşim ve tarımsal üretim olmak üzere üç amaca hizmet ediyor.
Parkın yapımı tamamlanmak üzere
Parkta yapılan bitkilendirme çalışmaları, ömrünün bir kısmını İzmir’de geçiren ve İzmir’in en büyük yeşil alanı Kültürpark’ın ağaçlandırılmasına büyük emek veren Cevat Şakir Kabağaç’a (Halikarnas Balıkçısı) ithaf edildi. Parkın pek çok yerinde Cevat Şakir’in uyguladığı bitkilendirme yöntemlerinden ilham alındı.
Fırat Fidanlığı’nın Yaşayan Park’a dönüştürülmesi için yapılan ağaçlandırma çalışmalarında İzmir’in iklim ve doğasına uygun bitkiler kullanıldı.
Buca’ya kazandırılacak otuz bin metrekarelik parkta palamut meşesi, pırnal meşesi, ıhlamur, çınar, sekoya, servi, Datça hurması, badem, sakız, delice zeytin, erguvan, kekik, karabaş otu, defne, ılgın, dut, süs armutu, nar gibi türlerin yanı sıra hanımeli, manolya, sarı çiçekli yasemin gibi kokulu bitkiler de toprakla buluştu.
Parktaki ağaçlar, 3-4 yıl sonra sulamaya ihtiyaç duyulmayacak türlerden seçildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Fırat Tanış'ın alkol tedavisindeki 'İlker Ayrık' detayı
Ünlü oyuncu Fırat Tanış, katıldığı bir programa yaptığı açıklamalarla yıllar önce gördüğü alkol...
Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı
Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...
Fırat Çakıroğlu Parkı’nda büyük dönüşüm
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Buca turunda talimatını verdiği Fırat Yılmaz...
GÜNDEM Haberleri
TümüYeni emeklilik düzenlemesi 2027’de başlayabilir
Şamil Tayyar, Bakan Vedat Işıkhan’la görüşmesinin ardından yeni emeklilik modelinin 1 Ocak...
Yargıtay kararı: Kira davasında masraf ev sahibine
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yeni kira dönemi başlamadan evi tahliye ederek sözleşmesini usulüne...
Mekke Anlaşması TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın onayına...
Özgür Özel’in adaylık tercihi siyaset gündeminde
Ankara kulislerinde Özgür Özel’in cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak baktığı iddia edilirken...
Sadettin Saran suçlamaları reddetti, mahkeme ara kararını...
Sadettin Saran ve Ela Rümeysa Cebeci’nin yargılandığı davada adli kontrol tedbirleri devam etti;...
Cumhurbaşkanlığı’ndan Erdoğan-Bahçeli görüşmesi açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin saat 14.00’te...
Kahramanmaraş okul saldırısında 4 personele soruşturma izni
Kahramanmaraş okul saldırısında dört okul çalışanı hakkında soruşturma izni verildi. Ön inceleme...
e-Devlet’te araç sahiplerini ilgilendiren sorgulama
Araç sahipleri e-Devlet üzerinden haciz ve yakalama kayıtlarını kontrol edebilir; bazı vergi ve...
Sarıgül soruşturmasında 3 kişi daha tutuklandı
Sarıgül ailesine yönelik soruşturmada Sofu Altınbaş, İbrahim Avcı ve Ramazan Argün tutuklandı;...
Bakırköy Belediyesi'ne operasyon! 37 şüpheli gözaltına...
Bakırköy Belediyesi'nde 2024-2026 yılları arasında yapılan ihalelerde usulsüzlük ve kamu zararı...
Yanıltıcı emlak ilanına 28 bin 620 TL ceza
Satış fiyatını 2 milyon TL gösterip arayanlara bu tutarın peşinat olduğunu söyleyen emlak...
Elektrik faturalarında akıllı sayaç dönemi genişliyor
EPDK, 2027 sonuna kadar 2,7 milyon yeni akıllı sayaç kurmayı planlıyor; sistemle 7 milyon...