Buca’nın bilim üssü: Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi
Köy enstitüleri ruhu Buca’da yeniden canlandı. Buca Belediyesi, Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi ile Türkiye’nin ilk akademik eğitim veren belediyesi oldu.
Bilim ve sanat alanında gelecek vaad eden öğrencilere ücretsiz eğitim veren Merkez, genç cevherlere proje üretme imkanı sağlayarak uluslararası arenada Türkiye’yi temsil etmelerinin yolunu açıyor. BUCA IMSEF adlı yarışma da düzenleyen Merkez, Ekim ayında 42 ülkeden lise öğrencisini bilim ve sanat alanında projeleriyle Buca’da ağırlayacak.
Eğitimde fırsat eşitliği yaratarak, gençlerin içindeki cevherleri gün yüzüne çıkaran Buca Belediyesi, Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi’ni kurarak genç bilim insanlarını Türkiye’ye kazandırıyor. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın köy enstitülerini yeniden canlandırma hedefiyle kurulan merkez, adını Türkiye’nin ilk köy enstitülerinden birisi olan Buca’daki Kızılçullu Köy Enstitüsü’nden aldı.
TÜRKİYE’NİN İLK BELEDİYE BİLİM ÜSSÜ
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi içerisinde ücretsiz olarak hizmet veren merkez, Türkiye’de ilk kez yerel yönetim tarafından akademik düzeyde eğitim veren bir bilim üssü oldu. Özellikle lise çağındaki gençler başta olmak üzere her yaş grubundan gencin içindeki cevheri gün yüzüne çıkaran merkez, verdiği bilimsel ve sanatsal eğitimle geleceğin sanatçılarını ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeyi hedefliyor. Gençler, bilim ve sanat merkezinde aldıkları akademik eğitimle inovatif projeleri hayata geçirerek Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etme imkanı bulacak.
ÇOCUKLARIN KEŞFEDİLMEMİŞ RUHU KEŞFEDİLİYOR
Projenin Buca’da bilim ve sanata gönül veren gençlere Milli Eğitim müfredatı dışında akademik eğitim verdiğini ifade eden Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi Sorumlusu ve Eğitim Danışmanı Ümit Karademir, “Bizim buradaki amacımız çocuklarımızın içindeki keşfedilmemiş ruhu keşfetmek. Onları ilgi alanları doğrultusunda, seçecekleri meslekleri daha severek yapmalarını sağlamak istiyoruz. Dünyada ve ülkemizde bilimsel çalışmalar maalesef üniversite ve üniversite üstü seviyede. Türkiye’ye baktığımızda da teknolojik alanda alınan patent sayısı çok çok az. Oysa, bizim dünyayla yarışmamız, insanlık için iyi işler yapmamız gerekiyor. Bu yeteneklerin bilimle ürettiği projeleri doğru sonuçlandırıp, patent almamız gerekiyor ki ülkemiz bu şekilde sanayileşsin ve gelişsin. İşte bu eksikliği biz bir nebze de olsa kendi öğrencilerimizle Buca’da telafi etmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
15 YAŞINDA ULUSLARARASI ALANDA YABANCI DİLDE MAKALELERİ YAYINLANACAK
Birbirinden yetenekli çocukların kendini dünya çapında tanıtma imkanı sağladıklarını dile getiren Karademir, “Çocuklarımız daha 14, 15 ve 16 yaşlarında uluslararası alanda yabancı dilde makaleleri yayınlanacak. Aynı zamanda İngilizceleri gelişecek, ekip çalışma ruhları oluşacak, etik kuralları öğrenecekler. Dolayısıyla biz bu gençlerimize daha üniversiteye gitmeden akademik çalışmayı öğretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
42 ÜLKEDEN LİSE ÖĞRENCİLERİ BUCA IMSEF’DE YARIŞACAK
Merkez tarafından BUCA IMSEF adıyla hayata geçirilen uluslararası bilim ve sanat yarışması hakkında bilgi veren Karademir, “BUCA IMSEF isimli yarışmamız fizik, kimya, biyoloji, mühendislik, enerji, bilgisayar, matematik ve piyano alanında gerçekleştirilecek. Bu çalışmada Türkiye’de ve uluslararası düzeyde lise öğrencilerini online başvuru ile alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından onaylı bu çalışmada, 42 dünya temsilciliğiyle hizmet veriyoruz. Rusya’dan Çin’e, Endonezya’dan Amerika’ya kadar ülkemizi BUCA IMSEF adıyla temsil ediyoruz. Her alanda uzman akademisyen jürilerimiz var. Şu ana kadar başvurularımız tamamlandı. Jürilerimiz projeleri online olarak seçme aşamasında. 29 Eylül – 4 Ekim 2020 tarihleri arasında Buca’da çok güzel bir organizasyona imza atacağız” ifadelerini kullandı.
GENÇLERDEN MERKEZE TAM NOT
Merkezde eğitim alan birbirinden yetenekli öğrenciler ise geleceğin bilim insanı ve sanatçısı olma hayaliyle çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi 9’uncu sınıf öğrencisi Asil Söylev, “Okulda bilim adına kısıtlı bir eğitim alıyoruz. Okul derslerimize ayrılan vakitten bilime vakit kalmıyor. Burada okul derslerimizin dışında farklı bilim alanlarında dersler alıyoruz. Girişimcilik, fizik, kimya, biyoloji gibi alanlarda eğitimler alıyoruz. Bu eğitimleri kullanarak ülkemizi Buca olarak farklı alanlarda temsil etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
İleride Türkiye’yi sanatıyla temsil etmek isteyen Buca Sevgi Ferit Akın Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Duygu Şenkaya ise, “Okullarımızda bize verilmeyen bir eğitimi, burada alma imkanı buluyoruz. Burada müzik alanında her alanda bilgi alabilme imkanı buldum. Piyano eğitimi alarak ileride başarılı bir sanatçı olmak, ülkemi ileride Fazıl Say gibi temsil etmek istiyorum. Bu çalışmada da merkezin çok büyük bir katkısı olacak” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ülkemiz bölgenin veri üssü konumuna gelecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde '2025 TÜBA ve...
Dünya gençleri Buca IMlSEF’de buluştu
BUCA Belediyesi’nin bilim üssü Buca Bilim ve Sanat Merkezi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği...
Buca’da IMSEF Bilim ve Sanat Fuarı heyecanı başladı
BUCA’nın bilim üssü Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenecek...
GÜNDEM Haberleri
TümüMemur emeklisine 25 bin TL ek ödeme teklifi TBMM'de
TBMM'ye sunulan kanun teklifi, kabul edilmesi halinde memur emeklilerine aylık 25 bin 153,05 TL...
Avrupa'da elektrikli otomobil satışları arttı, Türkiye'de...
Avrupa'da elektrikli otomobil satışları yüzde 41,9 artarken Türkiye'de yüzde 9,08 geriledi;...
İzmir dahil Ege'de kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji, İzmir dahil 7 ilde kuvvetli ve şiddetli sağanak, Güney Ege ve Marmara'da ise saatte...
Kabine bugün toplanıyor: Gündemde fon soruşturması var
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında saat 15.00’te yapılacak Kabine toplantısında fon...
GSS borcu düzenlemesi 1 milyon kişiyi ilgilendiriyor
GSS borcu düzenlemesi yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiriyor. 2016 ve öncesi borçların...
Bakan Gürlek'ten fon soruşturmalarına ilişkin açıklama:...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon soruşturmaları kapsamında yapılan gönüllü iadelerin kişi ve...
Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...




