BIST 100 14.137,82 %0,24 Altın 6.767,05 ₺/gr %0,44 Bitcoin $63.262 %0,51 Dolar 47,91 ₺ %0,05 Euro 55,60 ₺ %0,28 Sterlin 65,01 ₺ %0,23 Gümüş 100,90 ₺/gr %1,28 Ethereum $1.891,99 %0,71 İsviçre Frangı 59,18 ₺ %0,48 Kanada Doları 34,58 ₺ %0,16 Avustralya Doları 34,14 ₺ %0,63 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,76 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 13,05 ₺ %0,05 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,68 Çin Yuanı 7,11 ₺ %0,12
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Deprem Uzmanı Ercan uyardı: İzmir yerle bir olur

Deprem Uzmanı Ercan uyardı: İzmir yerle bir olur

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en büyük nüfuslu ikinci deprem şehri İzmir’e ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sözcüye konuşan Ercan, İzmir’in büyük depremlere gebe bir yerleşim olduğunu belirtti ve buna karşın yüksek katlı yapılar inşa edilmesini eleştirdi. Ercan depremde yüksek binaların depremde yerle bir olacağını söyledi.

0Yorumlar
Deprem Uzmanı Ercan uyardı: İzmir yerle bir olur

Geçtiğimiz günlerde ufak çaplı çok sayıda depremin görüldüğü İzmir’de olası bir büyük şiddetli deprem olması ihtimaline  karşı Sözcü Gazetesi’ne konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de birbirine paralel dört fay hattı olduğunu belirtti. İki ana kırığın yaşam sürecinin hala devam ettiğini söyleyen Ercan, “Bunların ikisi doğu-batı uzantılı genç kırıklar ve büyük depremler üretebilir” dedi.

Ercan, “İzmir geçmişte 7.1′e varan büyük depremler görmüş. Bu demektir ki; İzmir gelecekte de bu büyüklükte depremleri görecek. İzmir’in bulunduğu yer kabuğu çok incedir. Yaklaşık 26 kilometredir. Bu tür yerlerde meydana gelen sığ depremler daha yıkıcıdır” diye konuştu.

İZMİR’İN EN RİSKLİ YERLERİ

Ercan İzmir’in deprem çekincesi en yüksek yerlerinin İnciraltı, Balçova, Kadifekale, Tepecik, Bornova Ovası, Bayraklı, Alsancak, Basmane, Güzelbahçe, Urla, Seferhisar, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli, Menemen olduğunu vurguladı. Ercan, “İzmir ilini geniş ele alacak olursak, Çeşme, Dikili, Ödemiş, Turgutlu, Kemalpaşa ve Tire’yi de bu kapsamın içine almak gerekiyor” diye konuştu.

DEPREM YÜKSEK YAPILARI YIKACAK

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir’in deprem gerçeğini göz ardı ederek inşa edilen yüksek yapıların büyük felakete yol açacağı uyarısında bulunarak şöyle konuştu: Kıyılardaki yapılar bir ya da en fazla iki katlı olmalıydı. Çünkü İzmir Körfezi’nin kıyıları, örneğin Bayraklı, Karşıyaka gibi yerlerde zemin çok yumuşaktır. Adeta bir jöle gibidir. Siz bu jöle gibi zeminin üstüne istediğiniz kadar yüksek teknoloji ürünü sağlam yapılar dikin, depremin önünde duramaz, devrilir, çöker, yıkılır. Diyebilirler ki kazık çaktık. Ama deprem düşeyden çok yandan vurarak yeri burkar. Nasıl sopayı büktüğünüzde kırılır ise bu kazıklarda da aynı şey geçerli. Bence bu yerlerde yüksek yapılar inşa etmek şehre karşı işlenen suçtur.

SAĞLAM YERDE, SAĞLAM KONUT

 

İlke şudur: Sağlam yerde, sağlam konut. Uzun yıllardan beri bunları anlatıyorum. İzmir’de çok katlı yapıların kıyılardan dağlara doğru çekilmesi gerektiğini söylüyorum. Bunun yolu da kentsel dönüşüm. Ancak kentsel dönüşüm eski bir binayı yıkıp, aynı uygunsuz zemine yeniden yapmak demek değildir. Bu yapısal dönüşüm olur ve işin sakat tarafıdır. Yapılması gereken, kentsel dönüşüm ve tasarım; yani ulaşım, yeşil alan, sosyal donatılarla birlikte yeni yerleşim yerleri oluşturmaktır. Bu da şehir plancıları ile mimarların yönetimi ve yer bilimcilerin katılımı ile yapılmalıdır.

Yer bilimcilerinin değerlendirmelerinin ardından gözler İzmir’in en yüksek yapıları olan Folkart Towers’a çevrildi. Ethem Sancak’a ait Folkart Towers, depremin en riskli olduğu bölgelerden Bayraklı İlçesi’nin sahil kısmında bulunuyor. Yapımı bir yıl önce tamamlanan iki kule 200 metre yüksekliğinde. Gökdelenlerin Avrupa’nın beşinci, Türkiye’nin en yüksek ikinci ikiz kuleleri olması ile övünen Sancak, zeminin yumuşaklığına ve deprem riski uyarılarına aldırış etmedi. Bilim “Burada zemin jöle gibi” diyor. Kulelerden birinin yumuşak zeminde oturma yaptığı da İzmir’de konuşulan iddialar arasında.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Gülistan Doku dosyasında yeni ayrıntılar! Savcılığın sevk...

Tunceli’de 2020 yılında kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin soruşturmada yeni...

17 saat önce

Bakan Çiftçi açıkladı: Süleymancıların kullandığı...

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Diyarbakır’da yaptığı açıklamalarda Süleymancılar grubuna...

18 saat önce

'En zengin 100 Türk' listesindeydi! İş insanı Birol...

Kahve Dünyası ve Altınmarka Grubu’nun kurucusu Birol Altınkılıç, 66 yaşında hayatını kaybetti....

18 saat önce

AK Parti’ye geçen Aydın Milletvekili Ömer Karakaş...

İYİ Parti'den istifa ederek AK Parti'ye katılan Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, siyasi...

19 saat önce

Ekrem İmamoğlu'ndan 'süreç' yorumu: 'Kimse kendisini...

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidarın "Terörsüz Türkiye"...

2 gün önce

Meteoroloji açıkladı: Sağanak ve fırtına geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, birçok bölgede sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini...

2 gün önce

Tarihi konuşmaya saatler kaldı! Erdoğan 4 yeni transfere...

AK Parti, kuruluşunun 25. yılını Ankara Başkent Millet Bahçesi'nde 100 binin üzerinde teşkilat...

3 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün DEM Parti İmralı heyetini...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Avukat Özgür Faik Erol'dan...

4 gün önce

Numan Kurtulmuş: Yeni dönemi hep birlikte inşa edeceğiz

TBMM’de “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında hazırlanan yasa 467 oyla kabul edilerek yasalaştı....

6 gün önce

Bahçeli’den ‘Terörsüz Türkiye’ yasası sonrası ilk yorum

TBMM’de 468 oyla kabul edilerek yasalaşan düzenlemenin ardından Bahçeli, yasa için “Hayırlı...

6 gün önce

Çerçeve yasa TBMM’de 467 oyla kabul edildi

Çerçeve yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 467 kabul, 87 ret ve 7 çekimser oyla...

6 gün önce

YENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...

İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...

6 gün önce