Organik çözümde "İzmir modeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun’daki üreticiler için uyguladığı "zeytin sineğine besi tuzağı” yöntemi sayesinde 82 bin 280 ağaç zarar görmekten kurtuldu.
“Yerelde kalkınma” hedefinde emin adımlarla ilerleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda gerçekleştirdiği hizmetlerle üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Zeytin üreticilerinin büyük sorunu olan ‘zeytin sineğine’ karşı harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Karaburun’un Ambarseki, Bozköy, Hasseki, İskele, Merkez, Saip, Tepeboz, İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca köylerinde 654 üreticinin zeytinliklerine "besi tuzağı şişesi" astı.
Pilot bölge seçilen bu köylerde toplam 82 bin 280 adet zeytin ağacının tamamına 'özel bir tuzak yöntemi' olan 'koruma şişeleri'nden yerleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sayede sinekler daha ağaca zarar vermeden etkisiz hale getirmeyi başardı. Karaburunlu üreticiler, geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı bu yöntem sayesinde hem zeytin ağacı sineğiyle en doğal yöntemle mücadele etmiş oldu hem de ürün verimliliğini ve kalitesini artırdı.
Zeytin sineği hastalığına karşı kimyasal kullanmadan mücadele yönteminde, aynı zamanda üreticilere doğru zamanda doğru uygulamaların yapılması ve uygun teknikle korumanın yolları da anlatıldı.

Sinekler zeytini nasıl etkiliyor?
Zeytin sineği, çoğunlukla kışı toprağın 2–5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir. Erginler, toprak sıcaklığının 10 °C’yi bulmasıyla genellikle Haziran ayından itibaren topraktan çıkmaya başlar. Larva döneminde, meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme sürecinde ise çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşır. Yağlanmaya başlayan iri ve parlak zeytin tanelerinde vuruklar açarak büyük zarar veren zeytin sineğine karşı kurulan besi koruma tuzakları sayesinde ise zeytinliklerin & ouml;mrü, verimi ve ürünün kalitesi artıyor, ölümcül zeytin sineği meyveye zarar vermeden etkisiz hale getiriliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’in ömrü uzatan pazarı: Ekopazar İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan ve yüzde yüz organik ürünlerin satıldığı...
Organik atıklar evde bokaşi ile dönüşecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi organik mutfak atıklarını kaynağında ayrıştırarak toprağa...
Evdeki atıklar toprağa can oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı kompost seferberliğiyle mutfak atıkları yeniden...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...