Böbrek nakliyle hayata tutundu, organ bağışı için gönüllü oldu
Böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Kıymet Merve Duman, üniversite eğitimini tamamlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde idari amir olarak göreve başladı.

Organ naklinin kendisine yeni bir hayat sunduğunu belirten Duman, organ bağışı farkındalık çalışmalarına gönüllü katılarak nakil bekleyen hastalara umut oluyor.
İzmir’de yaşayan 38 yaşındaki Kıymet Merve Duman’ın üniversite sınavına hazırlandığı dönemde sağ böbreğinde atrofi, sol böbreğinde ise hidronefroz olduğu belirlendi. Yoğun bir tedavi sürecine giren Duman’ın üniversite hayali yarıda kalırken, hayatını sürdürebilmesi için böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Beklediği umut verici haber ise Eskişehir’den geldi. Yüksekten düşme sonucu yaşamını yitiren bir inşaat işçisinin böbreği, 2009 yılında Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Duman’a nakledildi. Nakil sonrası sağlığına kavuşan Duman, üniversite eğitimini tamamladı. Memur olarak çalışma hayatına başlayan Duman, ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde idari amir olarak görevlendirildi. İşini severek sürdüren Duman, kendisine yeni bir hayatın kapısını açan organ bağışının önemini anlatmak için de gönüllü çalışmalara katılıyor. Eşrefpaşa Hastanesi Organ Bağışı Birimi’nde gönüllü olarak görev alan Duman, çeşitli farkındalık çalışmalarında yaşam öyküsünü paylaşarak organ nakli bekleyen hastalara umut oluyor.
“Bir kişi umut oldu, yeniden doğdum”
Tedavi ve nakil sürecini anlatan Duman, “O dönem üniversite sınavına hazırlanıyordum ve rahatsızlığım geç fark edildi. Ameliyat oldum, iki yıl boyunca yoğun bir diyet programına uydum. 8 ay periton diyalizine girdim. 2009 yılında Eskişehir’den kadavra bağışı ile İzmir’de böbrek nakli oldum ve yeniden doğdum. Hastalığı ilk duyduğumda büyük bir şoka girmiştim. Çünkü yaşım çok gençti. Diyalize girerken verilen ilaçlar çok fazla ağrıya sebep oluyordu. Kendimi halsiz hissediyordum ama nakilden sonra hayatım tamamen değişti. Yeniden enerjik hissetmeye ve sağlıklı görünmeye başladım. Ben organ nakli beklerken ailemden hiç kimsenin böbreği benimle uyumlu değildi. Bu yüzden çok fazla umutlu değildim. Çünkü 17 yıl önce organ bağışı bugünkü kadar yaygın değildi. Nakil kararının bildirildiği ilk telefon, benim için çok büyük bir şanstı. Umudum yoktu ama bir kişi bana umut oldu. İnşallah bundan sonra da organ bağışı daha da yaygınlaşır ve nakil bekleyen hastalara umut olur” dedi.
Gönüllü olarak farkındalık çalışmalarına katılıyor
Organ naklinden sonra hayatının yeniden anlam kazandığını ve çok mutlu olduğunu ifade eden Duman, “Sağlıksızken hayata bakış açınızla organ naklinden sonra hayata bakış açınız arasında çok fark var. Ben diyalize girerken bir çocuğum olacağını hayal bile edemiyordum. Bir kızımın olması, beni hayatta tutan en büyük sebeplerden biri oldu. Organ bağışı çok önemli. Ben sağlık durumum nedeniyle okuyamamıştım. Nakilden sonra üniversiteyi bitirdim, memur oldum, bir kızım oldu. Şu anda da Eşrefpaşa Hastanesi’nde idari amir olarak çalışıyorum. Ben görevimi yerine getiriyorum ama bir yandan da gönüllü olarak hastanemizin organ bağış birimi ile çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Birime gelen kişilere ‘ben de organ bağışı ile hayata tutundum’ diyorum. Kendi sürecimi anlatıyorum ve organ bağışı konusunda onları teşvik ediyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor. Farkındalık çalışmalarına katılıyorum ve hep birlikte daha çok bağışçı kazanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Organ bağışı farkındalık standı
Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile Konak İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde Kültürpark’ta farkındalık standı kuruldu. Organ naklinin öneminin anlatıldığı çalışmalara, böbrek nakliyle hayata tutunan Kıymet Merve Duman da katıldı. Yaşam öyküsünü stant ziyaretçileriyle paylaşan Duman, organ bağışının önemine dikkat çekerek bağışçı olmaları konusunda vatandaşları teşvik etti.
30 bini aşkın kişi organ nakli bekliyor
Türkiye’de 30 bin 675 hasta için organ nakli gerekirken, bunların 26 bin 141’ini böbrek nakli bekleyen hastalar oluşturuyor. Organ nakline ihtiyaç duyan hastalar arasında 599 çocuk bulunurken, bu çocukların 346’sı böbrek, 141’i karaciğer ve 102’si kalp nakli bekliyor. 2025 yılında 4 bin 769 hasta organ nakli beklerken hayatını kaybetti. Verilere göre Türkiye’de her gün ortalama 13 hasta, organ nakli beklerken yaşamını yitiriyor.
Benzer Haberler
Bakan Gürlek'ten fon soruşturmalarına ilişkin açıklama:...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon soruşturmaları kapsamında yapılan gönüllü iadelerin kişi ve...
Gül Onat’tan hastaneden yeni sağlık açıklaması
Pankreas kanseri tedavisi gören oyuncu Gül Onat, böbrek yollarındaki tümörler nedeniyle yeni bir...
Gönüllü BES’teki toplam fon 2 trilyon lira oldu
SEDDK'nin 2025 yılı raporuna göre gönüllü BES'te fon büyüklüğü 2 trilyon 34 milyar liraya ulaştı....
İZMİR HABERLERİ Haberleri
TümüAK Parti'nin 24. yılı için Saygılı'dan İzmir mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, iktidarın 24'üncü yıl dönümünde yaptığı açıklamada,...
İzmir için kuvvetli yağış uyarısı: Dolu ve hortum riski
Meteoroloji, 3 Kasım’da İzmir genelinde metrekareye 21 ila 50 kilogram yağış düşebileceğini...
BALIKESİR’İN DEĞERLERİ İZMİR’DE BULUŞTU
Balıkesirliler İzmir Derneği (BALİZ), kuruluşunu İzmir’de yaşayan Balıkesirlilerin yoğun...
Bayraklı’da toprak kayması: 3 bina tahliye edildi
Bayraklı Alpaslan Mahallesi’nde temel kazısı yapılan alanda yaşanan toprak kayması nedeniyle 2...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...
İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...
30 Ekim İzmir depreminde yaşamını yitiren 117 kişi anılıyor
İzmir’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 depreminin üzerinden 6 yıl geçti; yeniden...
İzmir’de benzin 77,60 TL, motorin 98,30 TL oldu
İzmir’de 30 Ekim itibarıyla benzinin litresi 77,60 TL, motorinin litresi 98,30 TL, LPG’nin...
30 Ekim İzmir'de elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler...
GDZ Elektrik tarafından yapılan açıklamaya göre, İzmir genelinde şebeke yenileme, bakım ve...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu: Bin dronla gökyüzü...
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu: Bin dronla gökyüzü aydınlandı
ADD Bornova’dan Cumhuriyet Bayramı buluşması
Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Bornova Belediyesi’nin...
Başkan Tugay’dan 29 Ekim mesajı: Milletçe kurduğumuz...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla...