Başkan Arda tiyatro sahnesinde
Gaziemir’in Seydiköy olduğu dönemdeki yaşantıyı, 1912 Balkan Savaşı’nda yaşanan göçle başlayarak anlatan ve Belediye Başkanı Halil Arda’nın da rol aldığı “Balkanlardan Anadolu’ya bir göç hikayesi” oyunu yoğun ilgi gördü, tam not aldı.
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği kültür sanat etkinlikleri kapsamında çok özel bir tiyatro oyunu düzenlendi. Gaziemir’in Seydiköy olduğu dönemdeki yaşam biçimi, gelenek göreneklerinin anlatıldığı “Balkanlardan Anadolu’ya bir göç hikayesi” oyununu, Gaziemir Belediye Tiyatrosu’nun tamamı amatör olan oyuncuları sahneledi. 1. Balkan Savaşı sırasında Balkanlardan Anadolu’ya yaşanan göçle başlayan oyun, ilk önce Konya’ya oradan da Seydiköy’e göç edenlerin yaşadıkları acıları başarıyla anlatıyor.
Oyunda kentteki sosyal yaşam, örf-adetler, geçim kaynağı olan tütüncülük, kahvehane kültürü, kız isteme ve düğün detaylı bir şekilde ele alınıyor. Tiyatro oyunu, kentin geçmiş yaşantısını başarıyla seyirciye aktarıyor.
Kadir Özalp’in senaryolaştırdığı, Taner İşeri’nin yönettiği oyunda, tamamı amatör olan Gaziemirlilerin yanı sıra Belediye Başkanı Halil Arda’da da sahne alıyor. Başkan Arda, Seydiköy’ün ilk belediye başkanı olan dedesi Abdullah Arda’yı canlandırıyor. Başkan Arda, oyunun nikâh sahnesinde, o dönemdeki ilk resmi nikâhı kıyan dedesi Abdullah Arda’yı başarıyla sahneye taşıyor. Oyunda, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz da o dönemde meclis üyeliği yapan Aforoz Tahir rolüyle sahne alıyor.
Oyuna yoğun ilgi gösteren seyirciler, oyunu başarıyla sahneye koyan oyuncuları dakikalarca ayakta alkışladı.
Balkanlardan göç ederek Seydiköy’e yerleşen yurttaşların birçok zorluğun üstesinden geldiğini ifade eden Başkan Halil Arda, “Benim atalarımda Gülcemal Vapuruyla İzmir’e geldiler. Seydiköy’e yerleştiler. Hep hikayelerini, anılarını dinledik. Nice acılar, nice aşklar yaşandı bu topraklarda. Hiç biri kaleme alınmadı, kulaktan kulağa yayıldı. Oyunumuzu yazan Kadir Özalp’e, yönetmenimiz Taner İşeri’ye çok teşekkür ediyorum. Hepsi amatör olan oyuncularımız, müthiş oynadılar. Oyunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarihimize ışık tuttuğumuz oyunumuzla hem duygulandık hem de eğlendik. Geçmişimizi, kültürümüzü geleceğe taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Arda Güler gol attı ama o hareket sevinci gölgeledi!...
Real Madrid’in Elche’yi 3-2 yendiği maçta karşılaşmanın oyuncusu seçilen Arda Güler’in, Jude...
Dorian Gray'in Portresi Yeni Sezonda Zorlu PSM'de...
Oscar Wilde'ın ölümsüz eseri Dorian Gray'in Portresi, yeni tiyatro uyarlamasıyla Zorlu PSM...
Hülya Özdemir Nutku Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali...
Hülya Özdemir Nutku Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından...
KÜLTÜR-SANAT Haberleri
TümüZEKAİ TUNCA’DAN “SARI YAZ KONSERİ”
BODRUM’UN 5. MEVSİMİNDE 5 HAFTA SARI YAZ FESTİVALİ 18. ULUSLARARASI...
Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki kültür ve sanat etkinliklerini farklı noktalara taşımak...
Cindy Crawford'ın Oğlu Presley Gerber Hayatını Kaybetti
Dünyaca ünlü model Cindy Crawford'ın 25 yaşındaki oğlu Presley Gerber'ın yaşamını yitirdiği...
ABD'den İranlı Yetkililere BM Genel Kurulu İçin Vize Onayı
Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılacak olan İran...
Don Kişot Müzikali Yeni Sezonda 5 Şehirde Sahnelenecek
Miguel de Cervantes'in klasik eseri Don Kişot'tan uyarlanan ödüllü müzikal, yeni sanat sezonunda...
Özgür Eryılmaz'ın 'Eş Zaman İnsan' Resim Sergisi Açıldı
Ressam Özgür Eryılmaz'ın insan ve zaman ilişkisini ele aldığı "Eş Zaman İnsan" başlıklı kişisel...
Usta Oyuncu Münir Canar Hayatını Kaybetti
Türk tiyatrosu ve sinemasının usta ismi Münir Canar yaşamını yitirdi. Devlet Tiyatroları emekli...
Tarık Akan Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor
Türk sinemasının usta sanatçısı Tarık Akan, vefatının 10. yıl dönümünde düzenlenen çeşitli...
İzmir'in 700 yıllık köyü dünya sahnesinde!
Barbaros, "En İyi Turizm Köyü" seçildi
Teoman Madra’nın Ayvalık Yılları Orhan Peker’de Yeniden...
Ayvalık, sanat dünyasında önemli bir yere sahip Teoman Madra’nın eserleriyle bir kez daha...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıkıyor
İzmir’in nadir eserleri, ilk kez kapsamlı bir sergiyle ziyaretçilerle buluşuyor.
Russell Crowe Venedik Film Festivali'nde Kırmızı Halıda...
Oscar ödüllü ünlü aktör Russell Crowe, Venedik Film Festivali'nde kırmızı halıya çıkarak...