AK Parti'den af planı
AKP yöneticileri, infaz indirimi konusunda tüm partilerin “evet” demesi gerektiğini, bu şartla bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.
TBMM gündemine getirmeye hazırlandığı ve itiraz edilmeyecek değişiklikleri koymayı planladığı birinci yargı paketinde muhalefetin de desteğini almak isteyen AKP, “dolaylı af” olarak nitelendirilebilecek infaz indirimine ilişkin düzenlemeleri ayrı bir pakette getirmeyi planlıyor.
Hapis cezalarının üçte iki oranında değil, yarı oranında infaz edilmesine ilişkin düzenlemeyle adi suçlar dahil on binlerce hükümlünün tahliye olmasının toplumda tepkiler yaratabileceği hesabı yapan AKP, bu paketi TBMM’de tam uzlaşı olmadan çıkarmak istemiyor. AKP yöneticileri, infaz indirimi konusunda tüm partilerin “evet” demesi gerektiğini, bu şartla bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.
Yargı Stratejisi Belgesi’nde yer alan hedeflerle ilgili yargı paketlerini TBMM gündemine getirmeye hazırlanan AKP Grubu, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den itibaren TBMM Başkanlığı’na sunulacak birinci yargı paketi üzerindeki çalışmalara dün başladı.
Anayasa ve adalet komisyonlarının AKP üyeleriyle yapılan çalışmanın, hafta sonuna kadar sürmesi ve son biçimi verildikten sonra muhalefet partilerinin görüşünün alınması bekleniyor. İlk paketin, muhalefetin itiraz etmeyeceği düşünce ve ifade özgürlüğünü genişleten ve tutukluluk sürelerinin sınırlayan değişikliklerin de yer aldığı 20-30 maddenin oluşacağı belirtiliyor.
‘Af değil’ savunması
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, infaz sisteminde yapılması düşünülen değişiklikleri daha sonra getirmeyi planlayan AKP yönetimi, infaz sisteminde getirilecek indirimin adi suçlar da dahil on binlerce hükümlünün tahliyesi sonucunu doğuracağı için bu konuda tüm partilerin uzlaşmasını arayacak.
AKP yöneticileri, “İnfaz indirimi ancak bütün partiler anlaşılarsa gündeme gelir” görüşünü dile getiriyor. AKP’nin bu konuda tam uzlaşma arama planının altında “Rahşan Affı” olarak nitelendirilen, hırsızlık ve gasp gibi suçlar dahil çok sayıda hükümlünün tahliye olması nedeniyle o dönem oluşan tepki ve tartışmaların benzerinin yeniden yaşanması olasılığı olduğu kaydediliyor. AKP, “Bu bir af değil” savunmasını yapsa da infaz sisteminde değişiklik yapılarak hükümlülerin cezaevinde yatacağı sürelerde indirime gidilmesi “dolaylı af” niteliğini taşıyor.
Binlerce tahliye
Adalet Bakanlığı’nın seçenekli yaptığı çalışmalarda, cezaların infazıyla ilgili yasadaki “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilirler” hükmünün değiştirilmesi üzerinde duruluyor.
Diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar için infaz süresinin üçte iki olarak değil, yarı yarıya uygulanmasına ilişkin değişiklik yapılması seçenekler arasında yer alıyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması durumunda binlerce hükümlünün tahliyesi gündeme gelecek.
Nafaka düzenlemesi de sorunlu
AKP yönetimi, bir süredir MHP’nin gündeme getirdiği nafakanın sınırlandırılmasına ilişkin yasa çalışmalarında da toplumda farklı tepkilerin gündeme gelebileceği hesabını yaparak muhalefetle uzlaşma yoluna gitmek istiyor. AKP yöneticileri, nafaka düzenlemesi konusunda toplumda henüz ortak bir kanaat olmadığını, çok farklı uç örnekler de hesaba katılarak ve mağduriyetleri önleyecek mekanizmalar kurularak bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.
Nafaka kesilmesin diye insanların evlenmediği, dost hayatı yaşadığına dikkat çeken AKP yöneticileri, bu nedenle cinayetlerin işlendiğini, birçok ülkede nafakanın evlilik süresine göre belirlendiğini örnek gösteriyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Karabağlar ’da 4. Etap İmar Planı Mesaisi
Karabağlar ‘da üç kez mahkeme kararlarıyla iptal edilen 4. Etap Karabağlar–Cennetoğlu Mahalleleri...
İzmir’in Tarım Master Planı rotasını çizdi
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında üreticilerin emeği ve kırsal kalkınmanın önemi bir kez...
Büyükşehir’den, tüm engel gruplarını kapsayan ilk yerel...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Engelli Hizmetlerine Yönelik İzmir Yaklaşımı ve Eylem Planı...
POLİTİKA Haberleri
TümüMurat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...
Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı
Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...
Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...
Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...
Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...
MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"
Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü YENİ Parti'ye Katıldı
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, düzenlenen resmi törenle YENİ Parti saflarına katıldı....
Başkan Güç: "Bizim gücümüz örgütümüzdür"
YENİ Parti Menemen İlçe Başkanlığı binası, düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan YENİ...
MHP'YE İZMİR'DE BÜYÜK KATILIM
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Karşıyaka İlçe Teşkilatı’nın yeni üyelerle gerçekleştirilen...
CHP Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Dilek Köktaş...
9 Eylül: Kurtuluşun, Kuruluşun ve Kadınların Günü
Gümrükçü 'den 9 Eylül İçin Çifte Bayram Mesajı
“9 Eylül; bağımsızlığa inanmış bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun, egemenliğin kayıtsız...
Üsküdar Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkan...
Üsküdar Belediyesi’nde 21-21 eşitlikle başlayan başkan vekilliği seçimi dördüncü turda...