BIST 100 13.198,84 %1,04 Altın 6.850,08 ₺/gr %0,52 Bitcoin $86.218 %0,44 Dolar 48,82 ₺ %0,03 Euro 55,93 ₺ %0,11 Sterlin 65,19 ₺ %0,16 Gümüş 105,63 ₺/gr %1,93 Ethereum $2.748,89 %0,48 İsviçre Frangı 59,51 ₺ %0,11 Kanada Doları 34,72 ₺ %0,18 Avustralya Doları 34,75 ₺ %0,00 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,00 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,29 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,43 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA AK Parti'den af planı

AK Parti'den af planı

AKP yöneticileri, infaz indirimi konusunda tüm partilerin “evet” demesi gerektiğini, bu şartla bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.

0Yorumlar
AK Parti'den af planı

 

TBMM gündemine getirmeye hazırlandığı ve itiraz edilmeyecek değişiklikleri koymayı planladığı birinci yargı paketinde muhalefetin de desteğini almak isteyen AKP, “dolaylı af” olarak nitelendirilebilecek infaz indirimine ilişkin düzenlemeleri ayrı bir pakette getirmeyi planlıyor.

Hapis cezalarının üçte iki oranında değil, yarı oranında infaz edilmesine ilişkin düzenlemeyle adi suçlar dahil on binlerce hükümlünün tahliye olmasının toplumda tepkiler yaratabileceği hesabı yapan AKP, bu paketi TBMM’de tam uzlaşı olmadan çıkarmak istemiyor. AKP yöneticileri, infaz indirimi konusunda tüm partilerin “evet” demesi gerektiğini, bu şartla bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Yargı Stratejisi Belgesi’nde yer alan hedeflerle ilgili yargı paketlerini TBMM gündemine getirmeye hazırlanan AKP Grubu, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den itibaren TBMM Başkanlığı’na sunulacak birinci yargı paketi üzerindeki çalışmalara dün başladı.

Anayasa ve adalet komisyonlarının AKP üyeleriyle yapılan çalışmanın, hafta sonuna kadar sürmesi ve son biçimi verildikten sonra muhalefet partilerinin görüşünün alınması bekleniyor. İlk paketin, muhalefetin itiraz etmeyeceği düşünce ve ifade özgürlüğünü genişleten ve tutukluluk sürelerinin sınırlayan değişikliklerin de yer aldığı 20-30 maddenin oluşacağı belirtiliyor.

‘Af değil’ savunması

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, infaz sisteminde yapılması düşünülen değişiklikleri daha sonra getirmeyi planlayan AKP yönetimi, infaz sisteminde getirilecek indirimin adi suçlar da dahil on binlerce hükümlünün tahliyesi sonucunu doğuracağı için bu konuda tüm partilerin uzlaşmasını arayacak.

AKP yöneticileri, “İnfaz indirimi ancak bütün partiler anlaşılarsa gündeme gelir” görüşünü dile getiriyor. AKP’nin bu konuda tam uzlaşma arama planının altında “Rahşan Affı” olarak nitelendirilen, hırsızlık ve gasp gibi suçlar dahil çok sayıda hükümlünün tahliye olması nedeniyle o dönem oluşan tepki ve tartışmaların benzerinin yeniden yaşanması olasılığı olduğu kaydediliyor. AKP, “Bu bir af değil” savunmasını yapsa da infaz sisteminde değişiklik yapılarak hükümlülerin cezaevinde yatacağı sürelerde indirime gidilmesi “dolaylı af” niteliğini taşıyor.

Binlerce tahliye

Adalet Bakanlığı’nın seçenekli yaptığı çalışmalarda, cezaların infazıyla ilgili yasadaki “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilirler” hükmünün değiştirilmesi üzerinde duruluyor.

Diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar için infaz süresinin üçte iki olarak değil, yarı yarıya uygulanmasına ilişkin değişiklik yapılması seçenekler arasında yer alıyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması durumunda binlerce hükümlünün tahliyesi gündeme gelecek.

Nafaka düzenlemesi de sorunlu

AKP yönetimi, bir süredir MHP’nin gündeme getirdiği nafakanın sınırlandırılmasına ilişkin yasa çalışmalarında da toplumda farklı tepkilerin gündeme gelebileceği hesabını yaparak muhalefetle uzlaşma yoluna gitmek istiyor. AKP yöneticileri, nafaka düzenlemesi konusunda toplumda henüz ortak bir kanaat olmadığını, çok farklı uç örnekler de hesaba katılarak ve mağduriyetleri önleyecek mekanizmalar kurularak bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.

Nafaka kesilmesin diye insanların evlenmediği, dost hayatı yaşadığına dikkat çeken AKP yöneticileri, bu nedenle cinayetlerin işlendiğini, birçok ülkede nafakanın evlilik süresine göre belirlendiğini örnek gösteriyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...

YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

11 saat önce

Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...

14 saat önce

Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı

Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...

5 gün önce

Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...

8 gün önce

Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...

Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...

8 gün önce

MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...

8 gün önce

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü YENİ Parti'ye Katıldı

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, düzenlenen resmi törenle YENİ Parti saflarına katıldı....

9 gün önce

Başkan Güç: "Bizim gücümüz örgütümüzdür"

YENİ Parti Menemen İlçe Başkanlığı binası, düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan YENİ...

11 gün önce

MHP'YE İZMİR'DE BÜYÜK KATILIM

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Karşıyaka İlçe Teşkilatı’nın yeni üyelerle gerçekleştirilen...

12 gün önce

CHP Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Dilek Köktaş...

9 Eylül: Kurtuluşun, Kuruluşun ve Kadınların Günü

13 gün önce

Gümrükçü 'den 9 Eylül İçin Çifte Bayram Mesajı

“9 Eylül; bağımsızlığa inanmış bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun, egemenliğin kayıtsız...

13 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkan...

Üsküdar Belediyesi’nde 21-21 eşitlikle başlayan başkan vekilliği seçimi dördüncü turda...

14 gün önce