BIST 100 11.493,12 %4,26 Altın 6.503,41 ₺/gr %3,17 Bitcoin - %1,09 Dolar 50,03 ₺ %0,05 Euro 56,39 ₺ %0,70 Sterlin 67,57 ₺ %0,67 Gümüş 83,64 ₺/gr %4,72 Ethereum $2.310,62 %1,87 İsviçre Frangı 61,37 ₺ %0,76 Kanada Doları 35,91 ₺ %0,59 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,73 Suudi Riyali 13,33 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,63 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,61 Çin Yuanı 7,50 ₺ %0,03
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA CHP’den Sayıştay seçimlerine tepki:

CHP’den Sayıştay seçimlerine tepki:

Sayıştay’da boşalan 5 üyelik için TBMM’de süreç başlarken CHP’nin “adaylar mülakata alınsın” önerisi kabul edilmedi.

0Yorumlar
CHP’den Sayıştay seçimlerine tepki:

 CHP, Plan ve Bütçe’de kurulan alt komisyona üye vermedi. Toplantı basına kapalı yapıldı. 20 aday 10’a indirildi. Bir Sayıştay uzman denetçisi seçim sürecinin iptali için dava açtı. Mahkeme, Sayıştay’dan savunma istedi.

Sayıştay’da boşalan 5 üyelik için TBMM’de seçim süreci başladı. CHP’nin, “Adayları fotoğraflarına bakıp da mı seçeceğiz, mülakat yapılsın” talebi reddedildi. Bunun üzerine CHP, Plan ve Bütçe Komisyonu içerisinde kurulan alt komisyona üye vermedi. Bu arada bir Sayıştay uzman denetçisi de seçim sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Sayıştay’da açık bulunan 5 üyelik için yapılacak seçime dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi görüşüldü. Mevzuta göre Sayıştay Genel Kurulu üyelik için 20 aday belirleyip, TBMM’ye iletiyor. 20 aday, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan seçimlerle 10’a indiriliyor. TBMM Genel Kurulu da 10 aday arasından 5 kişiyi Sayıştay üyesi olarak seçiyor. 
BASINA KAPALI TOPLANTI
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün seçim için toplantı yapıldı. Oylama gizli olacağı gerekçesiyle basın mensupları toplantıya alınmadı. CHP’nin “basın, komisyonun oylama dışındaki bölümünü izlesin” talebi de kabul edilmedi. Seçimler kapsamında komisyon içerisinde milletvekillerinden oluşan bir alt komisyon kuruluyor. 
CHP’DEN ‘MÜLAKAT’ ÖNERİSİ
CHP görüşmeler sırasında alt komisyonda önce 20 aday ile mülakat yapılmasını önerdi. Ancak bu öneri kabul edilmedi. Bunun üzerine CHP alt komisyona üye vermedi. Daha sonra CHP’nin katılmadığı seçimlerde 20 aday arasından 10 aday seçildi. Sayıştay meslek mensupları kontenjanından başvuran ve Sayıştay Genel Kurulu tarafından seçilen İsmail Cengiz Erek, Mehmet Avcı, Necati Küçükaydın ve Eşref Edip Çiçekli ile Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensupları kontenjanından başvuran ve Sayıştay Genel Kurulu tarafından seçilen Ertan Erüz, Muammer Çolak, Yusuf Gezbeli, Coşkun Çekiciler, İsmail Çobanoğlu ve Adnan Güran aday olarak belirledi. TBMM Genel Kurulu, bu adaylardan 5'ini Sayıştay üyesi olarak seçecek.
‘FOTOĞRAFLARINA MI BAKACAĞIZ?’
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, şunları söyledi:“Biz adaylar gelsin, mülakat yapılsın, kendilerini tanıtsınlar istedik. Biz bu adayları neye göre değerlendireceğiz ? Fotoğraflarına ve nerede görev yaptıklarına göre mi seçeceğiz? Üye adayları bilgi formu var ancak ek bilgi yok. Mülakat yapalım, adayları tanıyalım istedik. Ancak kabul edilmedi. Biz de alt komisyona katılmayacağımızı bildirdik. Şimdi soruyoruz, AKP milletvekilleri neye göre karar verecek ? Neye göre seçim yapacaklar ? Muhtemelen onlara da liste verilecek. Ellerine verilen o liste üzerinden seçim yapacaklar. Çünkü onların da adaylarla ilgili bir bilgisi yok. Oysa başka bazı ülkelerde mülakatlarla bu seçimler yapılıyor.”
DAVA AÇILDI
Bu arada TBMM’de üyelik seçimi için süreç işlerken konu yargıya da taşındı. Sayıştay’da uzman denetçi olarak görev yapan Burcu Kozba, Sayıştay üyeliği seçimlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Üyelik için aday olan ancak Sayıştay’daki ön seçimde seçilemeyen Kozba, Sayıştay Genel Kurulu’nca yapılan üyelik seçimlerinin Sayıştay Yasası’na aykırı olduğunu ileri sürdü. Dava dilekçesinde, şu iddialar dile getirildi: “Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde görevli kişinin Sayıştay meslek mensubu olmamasına rağmen Sayıştay kontenjanından seçime girmesi ve üye adayı olarak seçilmesi. YÖK Denetleme Kurulu üyesi olan kişinin Sayıştay meslek mensubu olmamasına rağmen Sayıştay kontenjanından seçime girmesi. Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensubu olmayan, halen Sayıştay savcısı olarak görev yapan ve kanuna göre Sayıştay savcısı olarak üye seçimine giremeyen kişilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı kontenjanından seçime girmeleri ve üye adayı olarak seçilmeleri... Ağır ve bariz şekilde 6085 sayılı Sayıştay Yasası’nın 10, 12, 15 ve 16. maddelerine aykırıdır. Ayrıca bu aykırılık seçimlerde serbest yarış ve objektif seçim ilkesini ihlal etmiş ve oy dağılımlarını etkilemiştir.”
SAYIŞTAY’DAN AÇIKLAMA İSTENDİ
Ankara 10. İdare Mahkemesi, 22 Eylül’de verdiği kararında, Sayıştay Başkanlığı’ndan “Dava dilekçesinde yer alan tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapılarak ve dava konusu işlemin sebep ve gerekçelerinin ortaya konularak; dava konusu işlemin ve işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin içinde bulunduğu işlem dosyasının” mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme, yürütmenin durdurulması isteminin, Sayıştay’dan savunma alındıktan sonra incelenmesini kararlaştırdı. Savunma ve ara kararı için de 30 gün süre verdi. Sayıştay Başkanlığı bu süre içerisinde savunma vermezse mahkeme, mevcut bilgi ve belgelere göre karar verecek.Cumhuriyet



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

MHP Manisa teşkilatından birlik ve beraberlik buluşması!...

Milliyetçi Hareket Partisi Manisa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen istişare toplantısında...

2 saat önce

AK Partili vekil Kırkpınar’dan mesaj: Türkiye’nin önü açık!

AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, Sanayi ve...

2 saat önce

Milas Belediye Başkan Vekili Barbaros Gezgin oldu

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz'un tutuklanmasının ardından yapılan seçimde YENİ Partili...

4 saat önce

Özgür Özel’den Emir Sarıgül’ün para iddiasına ilk yanıt

Özgür Özel, Emir Sarıgül’ün babasının kendisine 350 bin dolar verdiği iddiasını reddederek atkı...

1 gün önce

Mustafa Savaş: AK Parti’nin hizmet yolculuğu sürüyor

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, 3 Kasım 2002’nin yıl dönümünde yayımladığı mesajda 24...

1 gün önce

MHP Manisa’dan Soma ve Kırkağaç çıkarması! Terörsüz...

MHP Manisa İl Başkanı Nurullah Savaş, MYK Üyesi Ali Uçak ve beraberindeki heyet, Soma ve...

1 gün önce

CHP’li Kılıç’tan gaziler ve şehit yakınları için önerge

CHP’li Sevda Erdan Kılıç, vazife malulleri ve şehit yakınlarının sosyal haklara erişimindeki...

1 gün önce

Ankette YENİ Parti'nin oy oranı 14,20 puan düştü

Metropoll Araştırma'nın temmuz ve ekim verilerinde YENİ Parti'nin oy oranı 14,20 puan gerilerken...

1 gün önce

Eyyüp Kadir İnan'dan 2028 seçimleri için mesaj

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, 3 Kasım'ın 24. yıl dönümünde...

1 gün önce

YENİ Parti İzmir’de ön seçim maratonu sona eriyor

YENİ Parti İzmir İl Örgütü, genel başkan adaylığı ön seçimini 8 Kasım Pazar günü yapacak; büyük...

2 gün önce

Mustafa Sarıgül YENİ Parti'den istifa etti

Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, hakkında yürütülen soruşturma sonuçlanıncaya kadar YENİ...

5 gün önce

YENİ Parti kurultayı 14-15 Kasım’da yapılacak

YENİ Parti’nin kurultayı 14-15 Kasım’da Ankara Arena’da yapılacak, genel başkanlık ön seçimi ise...

7 gün önce