BIST 100 14.393,85 %0,77 Altın 6.785,91 ₺/gr %1,10 Bitcoin $77.331 %1,83 Dolar 48,50 ₺ %0,03 Euro 56,49 ₺ %0,07 Sterlin 65,74 ₺ %0,00 Gümüş 100,09 ₺/gr %4,59 Ethereum $2.467,32 %1,09 İsviçre Frangı 59,70 ₺ %0,28 Kanada Doları 35,09 ₺ %0,11 Avustralya Doları 34,75 ₺ %0,73 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,36 Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,09
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA Erdoğan'dan Dağlık Karabağ mesajı

Erdoğan'dan Dağlık Karabağ mesajı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu açılış oturumuna canlı bağlantıyla katıldı.

0Yorumlar
Erdoğan'dan Dağlık Karabağ mesajı
Erdoğan "Adalet ve hakkaniyeti savunan tüm ülkeleri Azerbaycan'a destek olmaya davet ediyoruz. Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulmasında sizlerin Azerbaycan'ın yanında yer alacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:

-İnsanlık olarak gerçekten zorlu ve sancılı bir dönemden geçiyoruz. Şimdiye kadar 1 milyondan fazla insanın hayatına mal olan salgın son 1 asrın en büyük sağlık krizlerinden birisidir.

-2008 krizinin küresel ekonomide açtığı yaralar henüz kapanmamışken Covid-19 salgını tüm dünyayı yeni belirsizliklerin içine sürüklemiştir.

-Gelişmiş ülkelerin dahi hazırlıksız yakalandığı salgının özellikle Afrika kıtasındaki dostlarımızın yükünü ağırlaştırdığını görüyoruz. Kıta çok ciddi kayıplar yaşıyor. 

-Afrika halkları maalesef salgın karşısında kaderlerine terk edildi. Salgında hayatını kaybeden Afrikalı kardeşlerimiz için taziyelerimi sunuyorum.

'İYİ DOST KÖTÜ GÜNDE ÇAĞRILMADIĞINDA GELENDİR'

-İyi dost iyi günde çağrıldığında, kötü günde çağrılmadan gelendir. Biz de dost ve kardeşlerimizin yardımına koştuk.Din dil ırk renk ayrımı yapmadan 154 ülkenin destek çağrısına cevap verdik. Türk malı solunum cihazlarının, maskelerin Afrika'nın virüsle mücadelesine yaptığı desteği görmekten mutluluk duyuyoruz.

-Türkiye güçlü sağlık altyapısı ile salgını en iyi göğüsleyen ülkeler arasında yer almıştır. Afrika ülkelerinden her yıl binlerce kardeşimiz hastalıklarının şifasını Türkiye'de, Türk hastanelerinde arıyor.

70 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

-Sağlık turizmi, ilaç gibi birçok boyutu bulunan bu alanda ilişkilerimizi daha da ilerletebiliriz.Bu yönde atılacak her türlü adımı desteklemeye hazırız. Türkiye olarak bu süreçte ekonomik hayatın tamamen durmasına müsaade etmeyerek dengeli bir politika izledik. Türk şirketleri yurt içi ve yurt dışında takdire şayan bir duruş sergilediler.

-Afrika'da yerel istihdama ve üretime en fazla katkıyı yapan bizim firmalarımızdır. Afrika'daki şirketlerimiz salgın döneminde özverili çalışmalarını sürdürdüler. Türk firmalarının Afrika genelinde üstlendiği projelerin değeri 70 milyar dolara ulaşmıştır. Yüz binden fazla Afrikalı emekçi, Türk yatırımcılar sayesinde istihdam imkanına kavuşmuştur.

-Türkiye Afrika Sağlık Ortakları Platformu, sektörde kapsamlı ve kalıcı bir iş birliğine imkan sağlayabilir.

-Savunma sanayi Türkiye'nin son yıllarda adeta destan yazdığı sektörler arasındadır. Hayata geçirdiğimiz projelerle savunma sanayinde ülkemizin dışa bağımlılığını yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düşürdük. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde artık dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz. Dünyanın ilk yüz savunma şirketi listesinde 7 firmayla temsil ediliyoruz.

-Bin yılı aşan ortak tarihe rağmen maalesef Türkiye ile Afrika birbirine çok uzak görünüyordu. Ülkelerimiz arasına birçok suni engel örülmüş, ön yargılar hakikatlerin önüne geçmişti. İşe öncelikle bu ön yargıları yıkarak başladık.

-Ticaret hacmini 50 milyar doların üzerine taşımalıyız.

MİNSK GRUBU İRADE GÖSTERMEDİ

-Dağlık Karabağ'da sıcak çatışmalar yaşanıyor. Karabağ, 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmiş bir Azerbaycan toprağıdır. Ermenistan bu topraklardan, yapılan tüm çağrılara rağmen çekilmemiştir. Minsk Grubu da sorun çözme konusunda hiçbir irade göstermemiştir. Ermenistan'ın uzlaşmaz tavırları ile kangrene dönmüş sorunun çözümü işgalin son bulmasıdır. Azerbaycan'ın, topraklarını özgürleştirme konusunda son derece kararlı olduğunu görüyoruz.

-Azerbaycan'ın yürüttüğü haklı mücadeleyi destekliyoruz. Adalet ve hakkaniyeti savunan tüm ülkeleri Azerbaycan'a destek olmaya davet ediyoruz. İşgali meşrulaştıran önerilerin artık sahada uygulanabilir bir karşılığı yok.

-Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulmasında sizlerin Azerbaycan'ın yanında yer alacağına inanıyorum.

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

MHP'YE İZMİR'DE BÜYÜK KATILIM

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Karşıyaka İlçe Teşkilatı’nın yeni üyelerle gerçekleştirilen...

13 saat önce

CHP Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Dilek Köktaş...

9 Eylül: Kurtuluşun, Kuruluşun ve Kadınların Günü

1 gün önce

Gümrükçü 'den 9 Eylül İçin Çifte Bayram Mesajı

“9 Eylül; bağımsızlığa inanmış bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun, egemenliğin kayıtsız...

1 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkan...

Üsküdar Belediyesi’nde 21-21 eşitlikle başlayan başkan vekilliği seçimi dördüncü turda...

2 gün önce

Türk-İş Ege Başkanı Çakmak’tan otoyol ve köprü...

Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, sendikal örgütlenme çalışmaları, işçilerin yaşadığı...

2 gün önce

Yeni Parti Seferihisar’da ilçe binasını açtı: “Tek...

YENİ Parti Seferihisar İlçe Başkanlığı yeni binasına düzenlenen törenle kavuştu.

5 gün önce

CHP Gaziemir’den “Etik ve Şeffaflık Kurulu” hamlesi

CHP Gaziemir İlçe Örgütü, siyasette etik, şeffaflık ve hesap verebilirliği güçlendirmek amacıyla...

7 gün önce

Kılıçdaroğlu’ndan Buca’da villa tepkisi: Arsayı siz sattınız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Buca Kaynaklar’da villa yapılaşmasından şikâyet eden...

7 gün önce

AK Parti Menderes Danışma Meclisi’nde Toplandı

AK Parti Menderes İlçe Teşkilatı, genişletilmiş ilçe danışma meclisinde toplandı.

7 gün önce

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ikinci günü! Ziyaretler...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretinin ikinci gününde Kaynaklar'da köy halkıyla...

7 gün önce

Aliağa’nın MHP’li Başkanı Serkan Acar’dan iddialı çıkış!...

Aliağa’da başarılı işlere imza atan Acar, “Geldiğimiz nokta İzmir’in çok üzerinde. Bunu yeterli...

8 gün önce

Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de! İşte saat saat programı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'e geliyor. Kılıçdaroğlu iki günlük İzmir...

8 gün önce