Organik atıklar ekonomiye kazandırılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık yönetimi ve tarımsal alanların canlandırılması için Kültürpark’ta kompost eğitimi verdi.
Üretici pazarındaki üretici ve yurttaşların ilgi gösterdiği etkinlikte Buğday Derneği tarafından evlerde ve bahçelerde kolaylıkla yapılabilecek kompost yöntemleri uygulamalı gösterildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sürdürülebilir atık yönetimini yerleştirebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Buğday Derneği tarafından Kültürpark’taki üretici pazarında “Yerel Üreticilerimizle Döngüsel Tarıma Yön Veriyoruz” adlı etkinlik düzenledi. Kültürpark’taki üreticilere ve yurttaşlara alanda kolay yöntemlerle kompost üretimi uygulamalı olarak anlatıldı.
“Kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç başlatmayı hedefliyoruz”
Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Işıl Konya, “İzmir’de gıda atıklarını da organik atıkları da değerlendirerek kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç başlatmayı hedefliyoruz. Buğday Derneği de bizi bu çalışmalarımızda destekleyecek. Bahçe, ev gibi yerlerde, belki mahallelerde gıda atıklarının değerlendirilebileceği basit uygulamaları göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Toprağın canlılık aşısı kompost
Etkinlikte kompost eğitimini Buğday Derneği’nden Murat Akhuy verdi. Uygulamalı eğitim öncesi kompost üretimi hakkında yurttaşları bilgilendiren Murat Akhuy, kompostun bir canlılık aşısı olduğunu, tarımsal faaliyet nedeniyle bozulan toprakları tekrar canlandırmak, bitkilere sağlık ve hastalık direncini yeniden kazandırmak için yapılan bir uygulama olduğunu ifade etti. Akhuy, “Hangi kompost yöntemini yaparsak yapalım amacımız net. Canlılığı azalmış, organik madde seviyesi düşmüş, bozulmuş toprakları tekrar canlandırmak, sağlık kazandırmak ve kimyasal ilaçlara ihtiyaç kalmadan toprak ekosisteminin kendi kendine bitkiyi besleyebilmesini sağlamak. Kompost, bizi bu hedefe ulaştıracak en hızlı araçlardan birisi. Tonlarca kompostu bir anda üretmek mümkün. Burada göreceğiniz gibi telli bahçemizde kendi olanaklarımızla kompost yapmak mümkün. Ufak kaplarda bokashi kompost yapmak mümkün” şeklinde konuştu.
Uygulama yapıldı
Teorik bilgiler verildikten sonra alanda uygulamalı eğitime geçildi. Murat Akhuy, evde ve bahçede uygulanabilecek kompost yöntemlerini detaylarıyla anlatarak bahçe ve tarlalarda kolaylıkla yapılabilen sıcak kompost ve evlerde üretime uygun bokashi kompost yöntemlerini gösterdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Evdeki atıklar toprağa can oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı kompost seferberliğiyle mutfak atıkları yeniden...
Organik atıklar evde bokaşi ile dönüşecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi organik mutfak atıklarını kaynağında ayrıştırarak toprağa...
Hurda araçlar ekonomiye kazandırılıyor
Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Hurda Araç Merkezi, kentin...
BELEDİYE Haberleri
TümüBüyükşehir’den Gördes Kıranköy’e Can Suyu Olacak Gölet
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi’nde tarımsal sulamaya...
“Kimse Yatağa Aç Girmeyecek” Demişti: Başkan Demir Aşevi...
Torbalı’da Aşevinden Sofralara Her Gün Sıcak Yemek
Türkiye şampiyonları Menemen’de yarışacak
Menemen Belediyesi 12. Geleneksel Rahvan At Yarışları için geri sayım başladı. Pazar günü...
Bornova Belediyesi Batı edebiyatının doğduğu yeri dünya...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, efsanevi ozan Homeros’un yaşadığı kabul edilen mağaraları...
Menderes’te Sağlık Merkezi İçin Protokol İmzalandı
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ayhan Kul ile Menderes’te...
Gaziemirli çocukların eşyaları GOKİP’te yeniden hayat buldu
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Giysi, Oyuncak, Kitap İkinci El Pazarı’nda (GOKİP) çocuklar,...
Konak’ta söz komşuların: Başkan Mutlu, Mehmet Ali...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Komşu Buluşmaları” kapsamında Mehmet Ali Akman...
Buca’da marketlere “sıfır atık” denetimi
Buca Belediyesi, ilçedeki atık yönetimini en üst seviyeye çıkarmak ve çevre bilincini artırmak...
Bornova’da çifte merdiven hamlesi
Bornova genelinde kentsel konforu ve yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarını aralıksız...
Balçova’da Mahalle Yaşam Alanları Kurslarla Renkleniyor
Balçova Belediyesi Mahalle Yaşam Alanlarında yeni dönem kursları başladı.
Başkan Tugay: Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bremen-İzmir Kardeş Şehir Derneği Başkanı...
Karbon ayak izini ulaşım tercihi belirliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2025-2050 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem...