BIST 100 14.416,70 %0,61 Altın 6.824,06 ₺/gr %0,55 Bitcoin $77.825 %1,86 Dolar 48,50 ₺ %0,03 Euro 56,49 ₺ %0,07 Sterlin 65,77 ₺ %0,05 Gümüş 102,31 ₺/gr %2,48 Ethereum $2.460,89 %1,63 İsviçre Frangı 59,76 ₺ %0,18 Kanada Doları 35,10 ₺ %0,07 Avustralya Doları 34,88 ₺ %0,36 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,03 Rus Rublesi 0,57 ₺ %1,07 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Duran Adam’a anne desteği

Duran Adam’a anne desteği

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın bu hafta ikincisini gerçekleştirdiği “Duran Adam” eylemine 96 yaşındaki annesi Fatma Arda da destek verdi.

0Yorumlar
Duran Adam’a anne desteği

Eylemin ardından yapılan açık kürsüde bilim insanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıklar hakkında bilgi verdi.

İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yaptığı “Duran Adam” eyleminin ikincisi gerçekleştirildi. Atıkların bulunduğu alanda yapılan eyleme Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, DSP İzmir İl Başkanı Hüseyin Kireç, CHP Balçova İlçe Başkanı Binnur Akın, İyi Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, DEVA Partisi Gaziemir İlçe Başkanı Elif Akyavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, Gaziemir Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık,  Gaziemir Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube temsilcileri, İzmir Tabip Odası temsilcileri, Ege Çevre ve Kültür Platformu temsilcileri, İzmir Yaşam Alanları Platformu temsilcileri, Nükleer Karşıtı Platform, Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bu haftaki eylemin sürpriz direnişçisi ise Belediye Başkanı Halil Arda’nın 96 yaşındaki annesi Fatma Arda oldu. Fatma Arda, oğlu Halil Arda’nın yaptığı eyleme katılarak destek verdi.
Radyoaktif atıkların bulunduğu alanda düzenlenen eylemde katılımcılar, nükleer tehlikesini belirten alarm sesi eşliğinde 11 dakika boyunca durma eylemi yaptı.


Sesimizi yükselteceğiz

Eylemin ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü faaliyetleri kapsamında atık alanında açık kürsü etkinliği düzenlendi. Açık kürsü etkinliğinde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bugün sözün bittiği yerdeyiz. Ama tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz. Burası 14 yıldır temizlenmiyor. 14 yıldır burayla ilgili adım atılmıyor. İzmir’in Çernobili olarak bilinen alanda toprağa gömülü halde bulunan ve normal değerin 219 katı fazla radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır toprağa, suya ve havaya karışarak tüm İzmir’in sağlığını tehdit ediyor. 14 yıldır odalar, çevre örgütleri, bilim insanları, avukatlar mücadele veriyor. Sesimizi yükselteceğiz. Burası temizlenene kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

Temizlenene kadar mücadele edelim

“İzmir’in Çernobili” olarak anılan Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atık alanının temizlenmesi için mücadeleyi bırakmayacağını ifade eden Başkan Halil Arda,  “Bu kirliliğin önüne geçmek hepimizin vereceği mücadeleyle mümkün. Bu memleket, bu İzmir, bu Emrez Mahallesi bizim; bu alan temizlenene kadar devam edeceğiz” dedi.

Açık kürsüde konuşan Ege Çevre ve Kültür Platformu’ndan Avukat Arif Ali Cangı, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı’ndan emekli, Öğretim Üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, Ege Çevre ve Kültür Platformu temsilcisi Erhan İçöz, İzmir Yaşam Alanları temsilcisi Erol Akcan, Gaziemir Çevre Platformu Temsilcisi Yüksel Keleş, Konak Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Yasemin Sağlam, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Selma Akdoğan, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık ve Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp, nükleer atıkların ortaya çıkmasından bu yana geçen 14 yıllık sürede yapılanlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’de nükleer santral olmamasına ve ülkeye girişi yasak olmasına rağmen Europium 152 izotoplarının kaçak yollarla getirilerek bu alana gömüldüğüne vurgu yapan konuşmacılar; nükleer atıkların insan sağlığına, canlılara ve doğaya etkilerini detaylı olarak anlattı. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Torbalı’da otoban kavşağına kilitlendi

Torbalı’daki OSB’lere çıkarma yapan İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, sanayici için kritik...

5 saat önce

Sanayi Üretimi Temmuzda Geriledi: TÜİK Verileri Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere...

7 saat önce

İklim Krizi: Ağustos Ayı Sıcaklık Rekorlarıyla Tarihe Geçti

Dünya genelinde küresel sıcaklık artışı kritik sınırları zorlamaya devam ederken, geride...

7 saat önce

YENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...

1 gün önce

Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...

1 gün önce

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...

9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...

1 gün önce

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

1 gün önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

4 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

4 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

4 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

5 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

5 gün önce