BIST 100 13.284,42 %1,67 Altın 6.865,89 ₺/gr %0,94 Bitcoin $81.322 %0,17 Dolar 48,79 ₺ %0,08 Euro 56,11 ₺ %0,08 Sterlin 65,43 ₺ %0,11 Gümüş 103,93 ₺/gr %1,69 Ethereum $2.634,63 %0,13 İsviçre Frangı 59,37 ₺ %0,40 Kanada Doları 34,90 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,76 ₺ %0,25 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,99 ₺ %0,23 BAE Dirhemi 13,28 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,50 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,21
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa KÜLTÜR-SANAT UNESCO korumasındaki alanlar savaşta zarar görüyor

UNESCO korumasındaki alanlar savaşta zarar görüyor

Ortadoğu’da savaş sürerken bölgedeki kültürel ve tarihi alanlar giderek daha fazla tehdit altında. İran, UNESCO listesinde yer alan 29 alana ev sahipliği yapıyor.

0Yorumlar
UNESCO korumasındaki alanlar savaşta zarar görüyor

Bu durum, Ortadoğu ülkeleri ile UNESCO’nun mirasın korunması için yardım çağrılarını yeniden gündeme taşıdı.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırıları, Gülistan Sarayı ve Çehel Sotun gibi UNESCO Dünya Mirası alanları dahil olmak üzere 56’dan fazla tarihi esere ve müzeye ağır zarar verdi. 1863 tarihli Lieber Kanunu’nu (Lieber Code) hatırlamak gerekiyor. Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu başkanı arkeolog Nezih Başgelen, “Kültürel mirasın askeri amaçlı operasyonlar sırasında korunması konusundaki ilk hukuki düzenleme Alman asıllı Amerikalı siyaset felsefecisi ve hukukçu Prof. Francis Lieber (1798-1872, New York) tarafından 1863’te ABD’de hazırlanan ve literatürde kısaca Lieber Kanunu olarak bilinen “Sahadaki Birleşik Devletler Ordusu İçin Talimatlar”dır. 24 Nisan 1863’te hazırlanan bu askeri talimatnamede kültürel malların müsaderesi yasaklandığı gibi kültürel amaçlarla kullanılan binaların tüm olası zararlardan korunması yasal olarak sağlanmaya çalışılmıştı” diyor.

Günümüzde ise Gülistan Sarayı ve Çehel Sotun başta olmak üzere çok sayıda esere ve müzeye ağır zarar verildi. Başgelen, “Bu kanuna göre hiçbir durumda kültürel eserler gasp edilemez, satılamaz, mülkiyeti alınamaz ve devredilemez, zarar verilemez veya yok edilemez olarak tanımlanarak taşınmaz kültürel mirasın korunması yasal olarak güvenceye alındı” diyor ve ekliyor, “İlginçtir bu ABD kanunu, daha sonraki savaşın yürütülmesine ilişkin uluslararası sözleşmelere temel teşkil etmesine karşın bugün gene ABD başkanı tarafından hiçe sayılıyor.”

İNSANLIK SUÇU 

Böyle ağır bir insanlık suçunu ABD Başkanı Trump’ın tüm dünyanın gözleri önünde icra etmesinin, ABD’nin kurucu babalarının bile kemiklerini sızlatan bir durum olduğunun altını çizen Başgelen, “Başkan Trump’ın ‘emri!’ olsa bile Lieber Kanunu’ndan 1868 Saint Petersburg ve 1874 Brüksel Deklarasyonu’na, 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmelerine, 1939 OIM Deklarasyonu’na, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve (1977’deki ek protokollerine), UNESCO 1954 Lahey Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme’ye kadar başkanın hem ulusal ve hem de uluslararası ilgili andlaşmalarla men edilmiş bir icraatta bulunarak UNESCO korumasındaki İran’ın kültürel mirasına zarar veren bombalamalar ilgili ABD yasaları ve uluslararası yasalarla açık seçik men edilmişti” diyor.

ABD Başkanı Trump’ın, İran’ın UNESCO listesindeki kültürel mirasına zarar vermesinin yaptırımlarının ne olacağı ve nasıl uygulanacağının merakla beklendiğini vurgulayan Başgelen, “Bilindiği gibi 1998 yılında kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Statü Md.8.2 (b)ix ile uluslararası olan ve olmayan çatışmalarda; ‘Askeri amaçlı olmaması koşuluyla din, eğitim, sanat, bilim veya yardım amaçlarıyla kullanılan binalara, tarihi eserlere, hastanelere ve hasta ve yaralıların toplandığı yerlere kasten saldırı’ savaş suçu olarak kabul edilmiş ve mahkemenin yargı yetkisine dahil edilmişti” diyor.

 

Anımsayalım, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) en son 2012 yılında Timbuktu’da Mali kültürüne ait koruma altındaki 10 türbenin yok edilmesi emrini veren Ahmad al-Faqi Al Mahdi’yi kasıtlı olarak dini ve kültürel mirasa saldırarak savaş suçu işlediği gerekçesi ile 2017 yılında 9 yıl hapse mahkûm etmiş ve toplamda 2.7 milyon Avroluk zarardan da sorumlu tutmuştu.

Image

EN ÇOK HASAR TAHRAN’DA

İRAN Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı, yayımladığı bildiride ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında ülkenin farklı eyaletlerindeki en az 56 müze, tarihi yapı ve kültürel alanın doğrudan hedef alındığını ve ciddi yapısal hasar oluştuğunu duyurdu. Açıklamada en fazla hasarın Tahran’da meydana geldiği belirtildi. “Dünya mimarisinin incilerinden biri olarak bilinen İsfahan’daki Nakş-ı Cihan Meydanı kompleksi ve bu alanda bulunan bazı dünya mirası eserler de saldırıların hedefi oldu. Ayrıca Loristan ve Kirmanşah eyaletlerinde tarihi yapılar hedef alınırken Buşehr eyaletinde özellikle Bender Siraf’taki bazı tarihi konak ve evler zarar gördü, İlam eyaletindeki arkeoloji müzesi de bu saldırılardan etkilendi” ifadeleri yer aldı.

ÇAĞRI...

Uluslararası kurumlara çağrıda bulunulan açıklamada, “İran’ın bu medeniyet hazinelerinin koruyucusu ve mirasçısı olarak söz konusu saldırılara ilişkin resmi itirazı, diplomatik ve hukuki kanallar aracılığıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere ilgili uluslararası kurumlara iletildi” dendi. 

Cumhuriyet

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

Tümü

ABD'den İranlı Yetkililere BM Genel Kurulu İçin Vize Onayı

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılacak olan İran...

1 gün önce

Don Kişot Müzikali Yeni Sezonda 5 Şehirde Sahnelenecek

Miguel de Cervantes'in klasik eseri Don Kişot'tan uyarlanan ödüllü müzikal, yeni sanat sezonunda...

1 gün önce

Özgür Eryılmaz'ın 'Eş Zaman İnsan' Resim Sergisi Açıldı

Ressam Özgür Eryılmaz'ın insan ve zaman ilişkisini ele aldığı "Eş Zaman İnsan" başlıklı kişisel...

2 gün önce

Usta Oyuncu Münir Canar Hayatını Kaybetti

Türk tiyatrosu ve sinemasının usta ismi Münir Canar yaşamını yitirdi. Devlet Tiyatroları emekli...

2 gün önce

Tarık Akan Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor

Türk sinemasının usta sanatçısı Tarık Akan, vefatının 10. yıl dönümünde düzenlenen çeşitli...

3 gün önce

İzmir'in 700 yıllık köyü dünya sahnesinde!

Barbaros, "En İyi Turizm Köyü" seçildi

3 gün önce

Teoman Madra’nın Ayvalık Yılları Orhan Peker’de Yeniden...

Ayvalık, sanat dünyasında önemli bir yere sahip Teoman Madra’nın eserleriyle bir kez daha...

3 gün önce

İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıkıyor

İzmir’in nadir eserleri, ilk kez kapsamlı bir sergiyle ziyaretçilerle buluşuyor. 

4 gün önce

Russell Crowe Venedik Film Festivali'nde Kırmızı Halıda...

Oscar ödüllü ünlü aktör Russell Crowe, Venedik Film Festivali'nde kırmızı halıya çıkarak...

6 gün önce

Celine Dion Paris 2024 Olimpiyatları ile Sahnelere...

Katı Kişi Sendromu teşhisi sonrası ilk kez sahne alan dünyaca ünlü sanatçı Celine Dion, Paris...

6 gün önce

Gülsen Tuncer'in Sağlık Durumu Belli Oldu: Arsen...

Aşk-ı Memnu dizisinde canlandırdığı Arsen Hanım karakteriyle hafızalara kazınan usta oyuncu...

6 gün önce

Yasemin Güzel Kaya “Renklere Açılan Kapı”yı imzalayacak

Çocuk kitapları yazarı, eğitmen Yasemin Güzel Kaya’nın kaleme aldığı “Renklere Açılan Kapı” adlı...

9 gün önce