Koronavirüs geçirenlere kötü haber!
Vücudunuz korona virüsü yense bile, virüsün etkileri bitmiyor.
İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun yayınladığı rapor doğrultusunda, korona virüsü yenen her on kişiden birinin virüsü yendikten sonra bile kalıcı semptomlar yaşadığı belirtildi.
NTV'nin haberine göre İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), tarafından yayımlanan “uzun covid” raporunda, Covid-19’u yenen her on kişiden birinin hastalığı yendikten üç ay sonra kalıcı semptomlar yaşadığı ortaya konuldu.
Buna göre korona virüsten kurtulan İngilizlerin yüzde 9, 9'u 12 hafta sonra, yüzde 21'i ise beş hafta sonra hala hastalığın kalıcı semptomlarından muzdarip olduğunu açıkladı.
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ALTINDALAR
ONS rakamları ayrıca, Covid-19 geçirmeyen hastalara kıyasla korona virüse yakalanan kişilerde kalp krizi ve felç oranlarının 12 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Yeni tip korona virüsten iyileşen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor. Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum "uzun süreli covid" olarak adlandırılıyor.
KORKUTAN SEMPTOMLAR
Uzun süreli Covid-19 semptomları arasında “yorgunluk”, “saç kaybı”, “kalp ritmi bozukluğu”, “bilişsel problemler”, “baş ağrısı”, "kas ağrısı”, “nefes almada güçlük”, “odaklanma problemi”, “üşüme ve titreme”, “uykusuzluk”, “halüsinasyon görme”, “ishal” ve “yüksek ateş” gibi semptomlar yer alıyor.
Araştırmacılar, bu semptomların, organlara, bağışıklık sistemine ve sinir sistemlerine verilen hasar nedeniyle korona virüsün 'sonradan etkileri' olduğuna inanıyor. Diğer taraftan doktorlar bu durumu, ilk enfeksiyondan on yıldan daha uzun bir süre sonra gelişebilen, yeterince anlaşılamayan bir durum olan polio sonrası sendroma benzetiyor.
HERKES RİSK ALTINDA
Bununla birlikte, dünyada uzun süreli korona virüsten kaç kişinin etkilendiğini net olarak bilinmiyor, ancak uzmanlar bunun İngiltere’de 500 bine kadar çıkabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanı Matt Hancock geçen ay Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NHS) uzun korona virüsten muzdarip olanlara yardım etmek için 40 mini hastane kuracağını açıkladı.
Hancock, “sadece en yaşlı ve en savunmasız olanlara değil, her yaştan herhangi bir geçmişe sahip herkesin” uzun süreli covid riskine sahip olduğunu söylemişti.
NTV
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Depoyu Dolduracaklar İçin Kötü Haber! Motorine Zam Kapıda
Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor....
Fenerbahçe'ye Livakovic'ten kötü haber
Fenerbahçe'den ayrılarak eski takımı Dinamo Zagreb'e dönmesi gündemde olan Dominik Livakovic'in...
Erhan Çelik'in doktor eşi Özlem Gültekin hayatını kaybetti
Haber spikeri Erhan Çelik’in boşanma aşamasındaki Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı eşi Op. Dr....
SAĞLIK Haberleri
TümüKan şekeri neden aniden yükselir?
Vücudun besinlere verdiği tepkiyi ölçen teknolojik cihazların yaygınlaşması, "kan şekeri takibi"...
Görme sağlığının geleceği İzmir’de konuşuldu
İzmir’de düzenlenen Optic World Fuarı’nda uzmanlar, özellikle çocuklarda hızla artan miyopi...
Her 6 kişiden biri 'sessiz katil' ile yaşıyor!
Dünyanın, bilimsel literatürde ‘Yalnızlık Salgını’ (Loneliness Epidemic) olarak tanımlanan,...
İdeal uyku süresi belli oldu
Çin’de gerçekleştirilen yeni bir bilimsel araştırma, sağlıklı bir yaşam için ideal uyku süresine...
Toz, akciğer hastalıklarını tetikliyor!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aygül Güzel, günün büyük kısmını kapalı alanlarda geçiren...
Milyonlarca Kişiye Kötü Haber
Bağ-Kur ve GSS prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan geçici...
Kentler, genç kadınlar için daha "eşit" olacak
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve...
İzmir'deki hastanede 'turuncu alarm'
İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, ameliyathane ve sterilizasyon bölümünde gaz kaçağı...
Sağlık, Kültür ve Yatırım Alanlarında Yeni Köprüler
Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay ve heyeti, Türksoy Genel...
Türkiye–Fas İş Birliği Güçleniyor
Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) Genel Başkanı Prof. Dr Aysun Bay ve heyeti, Fas Krallığı...
Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, SATKOF İzmir İl Başkanı Oldu
Kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Haşmet Mesut...
Yazın Serin Keyfi Limonata, Dişler İçin Tuzak Olabilir
Sıcak bir İzmir gününde buz gibi limonata içmenin keyfi bambaşka… Ferahlatıcı tadı, çocukluk...